Egy kevésbé ismert Hungaricum!
  • gadna
    #1
    Célom, hogy segítséget kérjek, egy kevésbé a köztudatban élő hungaricum megismertetéséhez, aminek története egészen 400 évig vezethető vissza, mely terméket jellemzően kelet-magyarországon készítették:

    „A perecsütő központok piacterülete gyakran pontos földrajzi határokkal illeszkedett egymáshoz. Jelentősebb pereckészítő központok századunkban Debrecen, Erdőhorváti (Hegyalja), Somodi (v. Abaúj-Torna), Kapuvár (vert perec, rábaközi perec). A Székelyföldön híres a csíki perec. A debreceni perecsütők már a 17. sz.-ban társaságba tömörültek, a 18. sz.-ban a perecesek a béles- és kalácssütőkkel társulva alkottak céhszerű testületet. – Irod. Bakó Ferenc: Az erdőhorváti perec-sütő asszonyok (Ethn., 1952).”
    Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon


    A termék mai változatában a www.solteszperec.hu oldalon található meg.

    Ha szeretnél segíteni, ajánld ismerőseidnek!