• pipaxy
  #126
  Hohó, de nem ugyanarról beszélünk, a Nap kapcsán nem vontam kétségbe azt hogy felszínén sugározna, a hővezetés és a hősugárzás az ügye nagyon más dolog, én csak az előbbiről beszéltem, azt hittem te is. Ha elosztom a nap sugarát 1 millióval, megkapom eredményül azt, hogy az energia 700 méter/év sebességgel halad felfelé, ez pedig felbátorított arra, hogy azt mondjam jól szigetel, hisz milyen tetű lassú. De hagyjuk ezt a Nap dolgot.

  Egy 100 MT-ás töltet tízezerszer nagyobb, és nyilván nem 60 m-re robbantjuk a felszíntől, hanem a felszínen. A két eset megint nem hasonlítható össze.

  De mennyire nem! Azért beszéltem párolgásról, mert azt gondoltam te olyan helyen „robbantod” a bombát ahol a párolgás az „anyagfogyasztás” legjelentősebb folyamata (hiszen mi másért beszéltél volna állandóan párolgásról).
  De ha felszínen robban akkor egész más a helyzet. Ott nem a párolgás a döntő, hanem a kráterképződés miatti anyagkidobódás (anyag-összenyomódás).

  Megnéztem a Bravo krátert, szép nagy lyuk maradt utána, de nem értem mi köze ennek a párolgáshoz. Sima felszíni robbantás, ugyanaz történik amit fentebb leírtam. Vagy szerinted itt levegőbe került több százezer tonna föld-gőz? :-)