Adobe Photoshop Lightroom
  • geri777
    #1

    Adobe Photoshop Lightroom 1.0 Final



    Az Adobe Photoshop Lightroom, a professzionális fényképészeknek ad új lehetőségeket a képek feldolgozásában, akik így elszakadhatnak az új technológiák fáradságos megtanulásától, és könnyedén alkalmazhatják az új lehetőségeket.

    Az Adobe Photoshop Lightroom a sötétkamra új formája. Az Adobe kifejezetten a professzionális fotósoknak fejlesztette ki azzal a céllal, hogy ne kelljen örökösen megtanulni az újabbnál újabb programok kezelését. A Lightroom feladata, hogy egy könnyen kezelhető, jól átlátható, mégis profi eszközt adjon a fényképészek kezébe, akik így teljes energiájukat a kép alkotásába tudják fektetni.

    A Lightroom szakított a korábbi Photoshop módszerekkel. Az eszköztár kifejezetten a kép fotós szempontból való alakítását (világosság, színbeállítás, kontraszt, szépia stb.), a képfeldolgozást támogatja, nem pedig a kép tartalmának megváltoztatását.

    A Lightroom célja, hogy moduláris, feladatalapú és egyszerűsített környezetével átfogó fényképészeti munkafolyamatot biztosítson. A modulok és a szolgáltatások köre valószínűleg változni fog a fényképészektől begyűjtött visszajelzések alapján, és a felhasználók által megállapított tetszési vagy fontossági sorrend szerint.

    "A Lightroommal olyan új módszereket fejlesztünk ki, amelyek a digitalizálástól a nyomtatásig a teljes folyamatot leegyszerűsítik" - mondta Shantanu Narayen, az Adobe elnök-vezérigazgatója. "A Lightroom kihasználja ugyanakkor a digitális képalkotás, így például a nyersképfeldolgozás területén az Adobe közismert újításait is. Így a fényképészek még a bétaváltozatban is a Photoshopot kiegészítő, világszínvonalú technológiát tapasztalhatják majd meg. A következő hónapok során a termék finomítása közben várjuk a fotósvilág visszajelzéseit."

    A Lightroom Beta felhasználói felülete merőben új kialakítású, és arra helyezi a hangsúlyt, ami igazán fontos a fényképészek számára: a képre. Lights-Out módban a vezérlőpultok és az eszközök egyetlen kattintásra beolvadnak a háttérbe, így a kép foglalhatja el a központi helyet. Az újszerű Identity Plate (névjegy) szolgáltatással a fényképészek saját márkajelzéssel láthatják el az alkalmazást és annak eredményét, így munkájukat egyéni kollekcióként mutathatják be. A fényképészek több száz képet is végiglapozhatnak, a Quick One-to-One Zoom segítségével pedig azonnal kinagyíthatják egy-egy kép apróbb részeit.

    A Lightroom az iparágvezető Adobe Camera Raw technológiát használva több mint 100 fényképezőgépet támogat, és egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverziót. A részletgazdagabb fekete-fehér képeket előállító új, bontott tónusbeállítási lehetőségekkel az Adobe tovább emeli a nyersfeldolgozás technológiai színvonalát. Ezzel a funkcióval bővül a fényképészek kreatív lehetőségeinek köre. Ha a korrekciók elvégzéséhez új paramétereket kapnak, a hisztogrammal precízebben dolgozhatnak a fényképek különböző részein. Importnál lehetőség nyílik a fájlok átkonvertálására digitális negatív formátumba (DNG), vagy azok átnevezésére, és mappák vagy dátum szerint történő válogatására.

    A képek a diabemutatókon vetett árnyékkal, szegéllyel, névjeggyel és különböző színes hátterekkel is megjeleníthetők. Változtathatjuk a képek méretét és pozícióját, de Macromedia Flash, Adobe PDF vagy HTML formátumban is megjeleníthetjük őket. Különböző indexkép-sablonok állnak a rendelkezésünkre, amelyekre névjegyeket lehet rátenni, vagy szépművészeti nyomatokat lehet belőlük készíteni