Minden, amit a HD videóanyagok lejátszásáról tudni érdemes
  • takysoft
    #660
    divx is meg h264 is lehet avi-ban is, meg mkv-ban is. (azok konténerek, ahogy a kolléga már megsúgta)

    aviból lehet minőségromlás nélküli mkv-t csinálni, mert az mkvtoolnix simán importál avit(az mkvtoolnix az mkv hivatalos konténerkezelője)

    az avi-nak nincs konténerkezelője, mert alapjában nincs hivatalos formája se nagyon... kicsit úgy fejlődött ki, mint a html.... (pl a dual audio-s avik létezése kétségbevonhatatlan, a legtöbb lejátszó mégse kezeli őket)

    ettől függetlenül technikailag nem kizárt, hogy mkv-ból kiszedett divx vagy h264 stream-et avi konténerbe ültess minőségromlás nélkül, csak arra nem ismerek progit.


    a wmv viszont egy kisit más tészta.
    ott ugyanis az ASF a konténer, a wmv pedig a tömörítőkodek neve, ellenben a kiterjesztés .wmv (bár ha nem wmv-vel tömörített anyagot raksz bele, akkor lehet .asf kiterjesztés is, de az itt mindegy)
    lényeg h a .wmv kiterjesztés erősen utal a dolog codec-jére is.
    wmv-t pedig kizárólag asf konténerben lehet tárolni
    a wmv wiki lapja szerint elvileg bele lehet tenni avi vagy mkv(matroska) konténerbe is, de ilyet speciel még nem láttam szerintem:D de a te gondod nem is ez, szal midnegy.

    Neked először is az mkvtoolnix-re lesz szükséged, mert abban van az mkvextract (bár nincs külön GUI-ja, mint az mkvmerge-nek, szal lehet érdemes lenne keresni hozzá... csak ráguglizol, h "mkvextract gui" ezerszám van...)
    ezzel ki tudod bontani a megfelelő video és audio stream-et (a video strem-hez jegyezd meg a framerate-et, mert az a konténerben van tárolva), és keress valami progit, ami ezt avi-ba teszi. (wmv-be lehetetlen, előbb magyarázott okoknál fogva)
    talán akad olyan program is, ami elebe importálja is az mkv-t, de kétlem.


    Lényegesen egyszerűbb eset, ha újratömöríted a filmet. azt szinte bármilyen tömörítővel megteheted. Minőségromlás meg nem lesz gond, mert gondolom úgyis kisebb verzió kell.
    Az avi konténert általában rosszabb minőségű vidoknál használják csak, HD felbontásban szinte kizárólag Matroska(mkv) konténer jellemző.
    eleve, hisz sokkal jobb, mint bármelyik másik
    Általában az asztali HD lejátszók is kezdik támogatni már.

    na persze a legegyszerűbb, ha simán letöltöd a film divx-es változatát:D
    ha valami családi videoról van szó, akkor meg írj egy privit, vagy konkretizáld itt, h miről is van szó.
    milyen stream van az mkv-ban(codec,framerate,felbontás,audio-sávok...)
    és hogy miért nem jó az úgy, ahogy van...