yann#27
egyvalamiben egyetértünk: amíg ilyen a M.o-i politikai elit, addig én is örülök, h nincsenek ilyen hatékony eszközök azok kezében, akik erkölcsileg és szellemileg messze nem elég érettek hozzá. de ettől még szerintem érdemes kidolgozni ezt a rendszert, mert nagyon sok lehetőség rejlik benne. (és természetesen nem csupa rossz, mint ahogy te látod...)
a parkolás
"Azert jarokelokent nem orulnek neki ha minden arra jaro automata megprobalna fizettetni. Egy tablara kiirt sms szam jobb lenne... aztan majd az ember eldonti mit akar. (ha elkuldi a szamra a rendszamat, akkor vett egy jegyet)"
- oké, akkor ne a mobilban legyen a jeladó hanem az autóban. nagy cucc. vitatkozhatunk részleteken, a lényegen nem változtat. leparkolsz valahol, a jeladó veszi, méri az időt, majd ha elmentél, levonja a számládról a megfelelő összeget. így is lehetne. és nem kellene idegeskedni, h jaj lejárt a parkolójegyem.
vásárlás
"Nem kenyelmetlen csak igy mindenki tudna mi van a taskamban. A chip nem tunik el a fizetes pillanataban hanem ottmarad. Ezt barki elolvashatja ha a kozelembe jon."
- gyönyörű szép példája a paranoiának. mert persze minden útszéli bugrisnak RFID leolvasó készüléke lenne, amibe előre be lenne táplálva az összes bolt árukészlete és mellé a termékekhez rendelt kódok. ugye? komolyan gondoltad? bárki leolvashatja? mellesleg amikor mész haza a félig átlátszó teszkós szatyorral akkor nem látja mindenki útközben, h mit vettél? és különben is nem mindegy? mit vásárolsz te amit ennyire szégyellsz?
"A smart kartyak es a raktarkeszlet kedveert megteszik. Ha kartyaval mukodik akkor radios chip-el miert ne mukodne. A husegkartya arrol szol hogy marketing celu felhasznaloi adatokat adsz kedvezmenyert cserebe. Ezt kotelezove tenni nem lenne tisztesseges huzas."
- most miért zavar ha pontosabb képet kapnak a fogyasztásról? legalább végre jobban tudják miből mennyit kell előállítani, milyen árura mekkora a kereslet. neked kényelmes, a cégnek meg hasznos. a te hozzáállásod a "nehogy már másnak is jó legyen, akkor inkább nekem se legyen jó" - avagy dögöljön meg a szomszéd tehene is? persze ezzel a cégek is jól járnak, ez természetes, de ha nekem a felhasználónak ettől kényelmesebb lesz, akkor nem bánom: vmit vmiért.
bkv, máv
"Viszont az allamnak annal inkabb. Mar most is megfigyelheto minden politikai rendezveny, csak ossze kell vetni a helyszinen tartozkodo mobiltelefonok adatait a helyben lako emberekkel. Igy mindenki akinel van telefon es nem ott lakik automatikusan igazoltatva van, es a jelenletbol valoszinusitheto a partpreferenciaja is. Oszlatasnal sem nezik ki a nezelodo es ki a terrorista, csak azt hogy ott van-e. A mobiltelefon sokkal jobb mint a telekepernyo volt az 1984-ben, csak meg nem jottek ra a 'demokratikus' allamok."
- erre nem tudok mit mondani: mindent lehet rosszra is használni. ennyi erővel a fegyvereket miért nem tiltották még be? de ha amúgy is nyomon követhetőek vagyunk a telefonunk által, akkor ebből a szempontból nem mindegy, h van-e benne RFID v nincs? szóval akkor már inkább legyen, és legyenek ilyen kényelmi szolgáltatások, amiket leírtam.