• szivar
    #85
    Az a legnagyobb baj, hogy valószínűleg tudta hogy miről beszél. Jelen példában pont az a lényeg hogy a föld alatt legyen a ház (persze nem vmi belváros közepén), csak a 'tetőtéri' ablakok és a bejárat(ok) 'vannak' ki a föld alól. Télen a fűtési költségek minimálisak, esetenként (megfelelő időjárással rendelkező területen) napkollektorral is el lehet tengődni bennük, ha a gázt nincs kedvünk bevezettetni. Nyáron -ha esetleg szükségét érzi a tulaj- akkor a légkondnak sokkal kevesebbet kell dolgoznia. Ez utóbbi, megfelelően kialakított szellőzőrendszerrel el is hagyható.

    Ha passzív házat szeretnél építtetni, akkor ha mindent a területrendezési terv meg ilyen baromságok alapján építtetnél, és nem úgy ahogyan praktikus akkor a gatyád is rámehet.

    Ha netalán szeretnél ún. vályogházban lakni, mert neked az tetszik, akkor sem építhetsz olyat, mert csak. Pedig a faanyagok, tetőfedés és az alapba való cement&sóder(ezek opcionálisak...) kivételével helyben meglenne minden anyag hozzá a legtöbb helyen, nem kellene szinte semmit elfuvarozni, sem hozatni. Sőt ha valaki ilyen házat vesz, mert tetszik neki vagy nincs másra keret, akkor az süllyedjen el szégyenében, illetve mindenkinek az első kérdése (többnyire a helyi önkormányzat egyes tagjaié is) az hogy "Ugyan, mikor dózeroltatja már el?" Mert ez pl nem trendi. Na mindegy inkább hagyjuk...