• Gaillard
    #82
    Az emberi kényelemhez tudják a legjobb ideológiát gyártani, de a környezettel nagyobb harmóniában élni már megeröltető. Legegyszerűbb másokra mutogatni.
    Aki nem érzi - a folyamatok gyorsasága ellenérs sem - az emberi tevékenység negatív hatását a környezetünkre, az vak vagy csak nem akar szembesülni a nehézségekkel.
    Meg vannak a korlátai az emberiség létezésének is, kár ezt feszegetni. Ha már mások fajokra nincsenek sokan tekintettel, akkor legalább a sajátjukra gondoljanak.

    Akik nem akarnak lemondani a szénhidrogénekből származó energia (túlzott) használatáról, azok szerint mi lesz, ha pár évtizeden belül elfogynak ezek a természeti erőforrások?
    Nem mondom, hogy egy átlag ember hatalmas változásokat tud azonnal eszközölni e tekintetben, de fokozatosan lehet tenni az élhetőbb vilgáunkért (energia megbecsülése, takarékosság, kevesebb autózás, szelektív szemétgyűjtés, fogyasztási preferenciák helyes megválasztása, stb.).
    Pl. Ha valaki megteheti, hogy építkezik, akkor egy jelenleg még drágább, de takarékosabb, "zöldebb" technolgiát választva lehet, hogy most kiad pár százezer forinttal, millióval többet, de ez a beruházás egyrészt megtérülhet hosszú távon, s egyben teszük is a környezetünkért valamit, és ehhez lehet, hogy csak az kell, hogy ne egy új vagy drágább autóra költsünk százezreket, milliókat, hanem beérjük egy szerényebb megoldással is.

    Ha már a szándék és az igényesség megfogalmazódik és nemcsak a negálás, már előreléptünk.


    Váltani kell sok szempontból és emiatt a jelenünkben meg kell fizetni a számlát, de minél előbb tesszük, annál kisebb, kevesebb áldozattal fog járni összességében ez a technológia és szemlélet váltás. Na persze, aki a Carpe Diem ego centrikus felfogásában él, azt ez hidegen hagyja.

    Nem azokban kell a problémát keresni, akik valamit tenni szeretnének azért, hogy egy szebb, élhetőbb világban éljünk és esetleg nemcsak a jelen boldogságára fókuszálnak, hanem a jövendő nemzedékekre is.
    Azon embereket, aki nem maguk fényezésével vannak elfoglalva, hanem más fajokért, a természetért vagy csak a jövendő nemzedék életfeltételeiért tesznek valamit, csak tisztelet és megbecsülés illet és nem bunkó módra sötét zöldezés.