• szivar
    #103
    Hiba azt hinni hogy a környezet nincs hatással az emberre. Jelenleg még nem tartunk ott hogy a környezetünktől teljesen elszeparálódva tartsuk fenn a 'civilizációnkat'. Amit most teszünk, az a föld teljes kihasználása, minden tekintetben. És a környezet befolyásolása kétirányú folyamat, mi is alakítjuk, de az is 'alakít' minket.

    Bár mintha egyszer már leírtam volna (lehet hogy elkallódott a bájtok között vagy rejtélyes módon törlődött) egy-két kisebb beavatkozást, megpróbálom mégegyszer...

    Az 'ember alakítja a környezetét és tőle szinte teljesen független' meglátásra reagálva, csak egy-két kiragadott péda, csak a tények:
    -Földcsuszamlások az erdőírtások miatt. Világszerte elég sok helyen történt és fog majd történni hasonló katasztrófa az idők folyamán.
    -Aral tó. National Geographic cikk, stb.
    -Viktória-tó és a haltelepítés, ökológiai és társadami katasztrófa egy az egyben.
    -Esőerdők kivágása a városok és a termőföld területének növelésére. Az utóbbi esetben sokszor 2-3(!) év alatt kimerül a talaj, szinte mindenféle növénytermesztésre alkalmatlan lesz.
    -Tömeges állatírtások (mert csak, meg amúgy is jólesik a vadászat, meg a babona is helyesli), az ökológiai egyensúly felborulása. Ez néha nem kis mértékben kedvez az olyan fajok szaporodásának, amik az emberre (közvetve vagy közvetlenül) és a termelésére károsak. Például a patkányok, szúnyogok, stb.
    -A környezetszennyezés miatt szinte mindenféle életre erőteljesen alkalmatlan területek kialakulása (nehézfémbányászat, hulldéktemetők, stb).
    -Folyók, talajvíz szenmnyezése különféle kemikáliákkal, mik az állatokon és növényeken kívűl az emberekre is negatív hatással van.

    Lehetne még sorolni, de felesleges. Az emberiség jelenleg több csoportra szakad, a környezetvédelem témában - szerintem.

    -'Nem lesz semmi baj, mert a technológia fejlődése nemsokára teljesen függetlenít minket a természet szeszélyeitől' csoport. Ezt már vagy 50-60 éve hallani, de az eredményeket összegezve: lóf...t.
    -'Menjünk vissza az erdőkbe, kerüljünk minden technológiát' csoport. Default hülyeség.
    -'Lesz@rom' csoport. Sebaj, majd a kölkeik/unokáik nem csinálják.
    -'Gazdagodjunk meg belőle' csoport. Sebaj, a gyerekeiknek/unokáknak meg lesz mindenük, akármi is lesz.
    -'Beszéljünk róla, és gazdagodjunk meg' csoport. Nc.
    -'Valamit kellene tenni, lehetőleg a környezetet legjobban óvó és jelenleg is kivitelezhető technológiákat használjuk' csoport. Részemről pozitív fogadtatás.
    -'Az utóbbit ellenezzük, mert drága' csoport. Ez meg nagyon nem, valószínű átfedésben van vmi maxprofit céggel.

    Szerintem. De lehet hogy rosszul látom.

    Apropó, sáskák. ha mindent lelegelnek, nem pusztulnak el, csak meghúzzák magunkat pár évig, amíg a környezet erőforrásai nem regenerálódnak. Az emberiség ezt nem teheti meg, mert néha olyan mértékben szennyezi a környezetet, ami több millió év alatt sem fog regenerálódni.