• kvp
  #8
  "Kifejezetten olcsó a rendelkezésre álló egyéb eszközökhöz képest."

  Nem veletlen hogy az orosz nuklearis raketak a mai napig ugyanezen rendszerre epulnek. Alapvetoen egy progress egy sojuz es egy orosz ballisztikus raketa kozott csak a felso hasznos teherben es a legfelso fokozat leteben van kulonbseg. (akar egy sojuz is indithato a teherautorol felallo, inditaskor eldolo egykaros allvanyrol)

  "de addigis inkább ezek menjenek, mint a megbízhatatlan amcsi cuccok... (az európaiakrol nemtok nyilatkozni)"

  Az europaiak nem rosszak, csak tul gyakran modositjak oket, ezert nem tudnak kiforrni, es pl. az ariane-5 eseteben tullotek a celon. A letobb muholdhoz egy ariane-5 tul nagy. Ez igaz az uj ketfedelu airbus esetben is.

  Szvsz a legolcsobb meg mindig a magaslegkori repulorol inditott raketa lenne, igy ki lehetne hasznalni a legkor felhajtoerejet es inditas utan az also ket fokozat egyben le tudna szallni.

  Ha nem kell palyara allni csak elhagyni a Fold gravitaciojat, akkor pedig a legjobb a ballonos inditas. A holdra is el lehetne jutni ha a lagrange pontot celoznak meg. Odaig gyorsitva, onnantol fekezve. A jarmu a Fold-Hold egyenes menten haladhatna, kihagyva a ket egitest megkeruleset es az ehhez szukseges gyorsitast es lassitast. Az eljaras hatranya hogy ez a palya telibe kapja a van allen oveket.