• shabba
    #11
    Nehogy azt hidd hogy a német FTTC+VDSL2 háló a vidéknek készül. Ott is első fázisban a 10 legnagyobb német város lefedése a cél, a kötvetkező fázsiban pedig további 40 város jöhet még szóba. Folytatásról már nem esik szó.

    De ez világszerte mindenhol így van, ahol már belekezdtek az infrastruktúra modernizálásba a telcok hogy csak a sűrűn lakott nagyvárosok az eljövendő 5-8 év fejlesztési terveinek célpontjai. Sőt még az is előfordul hogy egy nagy inkubens a kevésbé prosperáló vidéki területeit eladja hogy annak vételárából fedezze a nagyvárosi fejlesztések beruházás vonzatát. Mert a nagyvárosi piac jobb, ott gyorsabban és jobban térülnek meg a beruházások és termelnek profitot.

    Idővel szerintem nálunk is fog a DT hasonló fejlesztést csinálni, de tuti hogy elsőnek csak Bp-en. És ha az elkészült akkor mehet következő fázisban a 8-10 százezer fölött nagyváros.

    Szerinted ha az MT nem, akkor ki fog idehaza fejleszteni? Az alternatívok? Ők az elmúlt 5 év alatt nem sokat csináltak. Most is a hurokátengedéses ADSL keretében néhány cég betelepült a főközpontokba és ráköltöttek 1 milliárd forintot Bp-re. Telekom viszonylat ez bizony nem nagy pénz. Egy némethez hasonló FTTx beruházás Budapesten ugyanennyi lenne csak euróban. Ez bizony pár nagyságrendnyi beruházási differencia amit az alternatívok nem hajlandók felvállalni. Persze ha valaki megcsinálni akkor hatósági szabályozással szívesen beleülnének és leszüreltenék a gyümölcseit. Aki viszont a pénzt tenné bele az ennek már közel sem örülne. Hisz ő azért fejlesztene hogy a technológia előnye csak neki legyen, így az ő terméke kiemelkedhessen a többi konkurens terméke közül és így kívánatosabbá váljon. Ha ezt az előnyt hatósági szabályozásra azonnal át kell adnia a konkurenseinek, seggük alá tolva minden előnyt akkor semmi gyakorlati haszna nincs a fejlesztésnek annak aki kivitelezné. Márpedig a beruházásnak ez lenne a fő célja.