• shabba
    A ktv cégek nem igazán nyilatkoznak a saját hálózatuk kialakításáról és terheltségéről, ez céges titok amit őriznek. Párszor én is próbálkoztam már ilyet kipuhatolni de nem igazán mondják.

Egy ktv fejállomásba sok kártyát lehet rakni. Pl. UPC által használt ARRIS Cadant® C4™ CMTS akár 16 olyat ami 2 downstream és 12 upstream csatornát kezel. EuroDocsisnál a downstream 55 Mbps-es.

A kábelezés topológiája szerintem erősen attól függ mekkora a népsűrűség. Ahol sok az előfizető ott mélyebben van optika, közelebb az előfizetőkhöz. Egy mai tipikus HFC hálózatnál egy optikai node 2000 háztartást is kiszolgálhat. Ha mondjuk 20% a broadband előfizetők részarány és mondjuk 2 analóg csatornát áldoznak a kábelnetre akkor mondjuk 250 user osztozik az 55Mbps-en.

Később ha majd szükséges lesz a ktv cégek pl. csökkenthetik az egy optikai nodera eső userek számát a hálózat átstruktúrálásával. A jővőben a 500 háztartás/node egy célszám ami később akár még tovább csökkenthet akár 50-125-re is. Közben az alkalmazott technológia is fejlődik pl. a DOCSIS 3.0 minimum 4 csatorna forgalmát fogja majd össze amivel akár 220/120 Mbps össz kapacitás is el lehet érni és további csatornák összefűzésével ez akár tovább is növelhető.

A coax kábel kapacitása úgy ~ 5Gbps-re képes hogy ez down/up arányban hogyan osztják el az frekvencia gazdálkodás kérdése. Elsősorban downra van használva hisz a ktv szolgáltatás az elsődleges bevételi forrás. A jelenlegi rendszereken a legtöbb frekvenciát az analóg csatornák viszik el, de ha ezek 2012-ig kikopnak igen nap kapacitás szabadul fel DTV-re és netre. A frekvenvia tartományt is lehet növelni ma már akár 1 Ghz-es rendszereket is építenek. Switched broadcasttal pedig meg lehet oldani hogy csak azokat a csatornákat broadcastolják rá az adott hálózati szegmensre amit épp néznek is. Ezzel is lehet optimalizálni a frekvenia kihasználtságot.

Szóval sok kapacitást rá lehet még ültetni a coaxra, főleg ha az analóg csatornák már nem foglalják a helyet. DTV-ben akár több száz HDTV csatornát, VoD-ot akár HD minőségben, netet igen magas sávszélességgel.