• sonicXX
    #47
    Mért ne lenne átszámolható megapixel-be? A szemben lévő fényérzékelő receptorok száma nem végtelen... Egyébként az emberi szem FPS-e is elég egyértelműen definiált már legalább 70 éve: átlagosan 24 pillanatképet dolgozunk fel másodpercenként. Hogy látóközpontunk képfrissítése mennyire meglepően gyenge, a legszembetűnőbben akkor derül ki, mikor erősebb fénybe nézünk és utána percekig is elmosódottan látunk néha.
    A látottakat a látóközpont kipótolja, korrigálja is a szükséges mértékig: nappal kevésbbé, éjjel jobban. A korrekciót tárolt minták alapján hajtja végre az agy. Legegyszerűbben próbára vihető például úgy, hogy ha az ember a látóképessége legfelső határához mért távolságból elolvassa egy gyakran látott busz számát, majd egy ritkán vagy soha nem látottét: a ritkábban látott busz számát érezhetően nehezebb kiolvasni, mert az agy pontatlanul korrigálja a látottakat. Hogy ne legyen egyoldalú a kísérlet érdemes több ismert és több ismeretlen busszal is próbálkozni (mivel a számok nem egyformán könnyen olvashatóak).

    Továbbá egy kazettán mérhető a kbps - lásd kazettás adattárolók (lévén ezek szintén analógok). Az FPS nem mozgásváltozást kifejező értéket jelent, hanem pillanatkép feldolgozási gyakoriságot: a pillanatképek változatlanok is lehetnek, attól még az FPS nem lesz 0 (nulla)...

    A "bigyókat" meg azért kell beültetni, hogy a vevő az információkat vételezhesse az adótól... nem egyértelmű a cikk alapján?