halgatyó#52
A globalizmusról és az antiglobalizmusról: asszem itt összekeverednek dolgok, amiket pedig külön kéne választani. Énszerintem a globalizációnak 3 oldala van, amelyek hasznosságukat tekintve ég-és-föld.
1.) A tudományos-technikai globalizáció. Ez teszi lehetővé a tudományos haladást is. Az, hogy a világ tudományos (és kisebb mértékben az alapkutatási jellegű technikai) eredményei elérhetőek a tudományos közvélemény számára.
Én ezt pozitívnak tartom.
2.) A gazdasági globalizáció. Ez már nem annyira egyértelműen jó dolog, de vannak jó (szükséges) oldalai is. Ez leginkább a nagyon bonyolult eszközök megfelelő sorozatú termeléséből adódik. Pl. egy NMR vagy egy CT berendezést nem fog előállítani az antiglobalista anyóka a kert végében.
3.) A politikai globalizáció, ami gyk. az egypólusú világrendet jelenti, vagyis a korlátlan, VERSENYTÁRS NÉLKÜLI, ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen hatalmat.
Én ettől leírhatatlanul iszonyodok, korábbi hozzászólásaim sokaságából ez kivehető.
A fő problémát ott látom, hogy a korlátlan politikai hatalomra törekvők meglehetős sikerrel VISZIK FÉLRE a globalizáció ellenes mozgalmakat. Beépített emberekkel, háttér-tanácsadókkal, töméntelen pénzzel. Mindezek miatt a globalizáció ellenes mozgalmak nem egységesek, és a nagyobb anyagi erővel (több taggal) bírók sajnos pont nem jó irányba igyekeznek.
Emiatt azok nem a politikai globalizáció ellen küzdenek igazi nagy erővel, hanem a tudományos-technikai ellen. Ez az én benyomásom.