• bvalek2
    Jó lenne ha tisztáznák ezt a helyzetet. Ha az ember igazás élvonalbeli kutatás iránt érdeklődik, akkor komoly akadályokba ütközik. Először is az 5 éves egyetemi képzés színvonala a legtöbb magyar egyetemen elég messze van attól, ami a (komoly) PhD-hoz kellene. Ezért, aki PhD-zik, az rendszerint külön úton képezte magát (és nagy előny ha valaki tud egyedül tanulni). Ha végre sikerül áthidalni ezt a szakadékot, akkor is megreked az angol Wikipédia szintjén, mert nincs jobb ingyenes anyag.

Engem a fizika érdekel, és kb. 250000 Ft-ot költöttem könyvekre amíg egyetemista voltam, és persze azóta is. És így is kb. a 90 évvel ezelőtti tudomány szintjén vagyok. Ja, és nekem nem pedagógusok voltak a szüleim, hanem "normális" emberek, még ez is hátrány :)

Műkedvelő szinten persze az azóta megjelent eredményekről is tudok, de nem tudok érdemben hozzászólni, pláne nem tudnék új felfedezést felmutatni. Mostanában Relativitáselmélettel foglakozom, mert fontossága ellenére megdöbbentően elhanyagolt téma. Talán itt több esélyem van, mint Kvantumfizikában, ami túlzsúfolt terület, és naponta vannak világrengető felfedezések. Amikről persze sosem szerzünk tudomást, mert nem fizetünk elő a szaklapokra.

Azt mondják, hogy az emberiség sokat tud, de ez nem igaz. Még az sem tudja, aki vért izzad érte, a legtöbb ember pedig olyan kérdéseken filozofál, amiket pl. a Fizika már száz éve tisztázott. Sürgősen tenni kell valamit, mert ha a tudás nem válik közkinccsé, akkor idővel elfelejtődik, és kezdhetünk mindent előlről.