• shabba
    #7
    "Pl a T-onlinenak láttam nemrég egy flash videóját, aminek az apróbetűjében ott bújt a következő: Az elérhető és a maximális sebesség nem mindig megegyező."

    Megsúgom neked világszerte az összes netszolgáltatónál van ilyen kitétel. Van egy minimális sebesség és egy maximális és ha a kettő között szolgáltat az még ok, de törekszik arra hogy a maximálist az idő nagy százalékában biztosítsa. De a maximális érték nem garantált, hanem best effort jellegű, vagyis a legnagyobb jóindulattal de törekszik arra hogy meglegyen a maximum, de nem garantálja.

    Van olyan internetszolgáltatás is ami garantált, ahol a minimum és a maximum érték megegyezik. Ez a bérelt vonal aminek az ára is tükrözi a garantált sebesség jelleget. Régen anno a hőskorban csak ilyen volt. A lakossági internet szolgáltatás körében jelent meg a best effort jellegű szolgáltatás ami lehetővé tett az árak csökkenését és azt hogy széles körben elterjedhessen a net. Mivel a több száz ezres bérelt vonali árszint nem igen vették voltak tömegesen előfizetők.

    A best effort jelleget a content ratio jól jellemzi, ami egy lakossági szolgáltatásnál jellemzeően egy 1:50-hez arányú. Vagyis 50 egységnyi best effort kapacitás mögött 1 egysényi garantált sávszélesség kapacitás van amin a rákötött előfizetők a terhelés függvényében osztoznak. Drágább üzleti szolgáltatásnál ez a ratio javulhat 1:10,1:20-ra, bérelt vonali szolgáltatásnál pedig 1:1 arányú. Ezért nem szeretik az ISP-k a nagy akarfogalmú usereket aki akár napi 24h-ban folyamatosan töltenek. Mert a szolgáltatás nem olyan arányú használatra van méretezve. De szerencséjükre az előfizetőknek csak kis százaléka nagy letöltő, a döntő többség nem fogyaszt túl nagy hálózati forgalmat. Persze ahogy telnek az évek változnak a felhasználói szokások, a multimédia terjedésével a kis fogyasztók forgalma is nő. De közben a hálózati technológiák is fejlődnek a korábbi technológiák pedig egyre olcsóbbá válnak. Amíg ez egyensúlyban van addig nincs igazán komoly probléma. Persze eddig is mindig voltak olyan "okos" elemző cégek akik minden évben a net végzetes bedugulását hírdetik, aztán eddig sosem jött be nekik.