• Dj Faustus #28
    "a példád azert nem jó, mert ezzel csak magamnak okozok kárt"
    A gyerkőc a fontos okirat összemaszatolásával másnak okoz kárt.

    "oh, a hálózatot én üzemeltetem? nem is tudtam"
    Mivel felhasználója vagy a hálózatnak, a szabályait is be kell tartanod.

    Magyar cégként spam-et küldesz? Feljelenthetnek az NHH-nál.
    Magánemberként küldesz spam-et? Felkerülhetsz egy DNSBL listára.
    Hálózatba törsz be illetéktelenül, akadályozod a működését? Bűncselekményt követsz el.
    Az Előfizető felelős az info-kommunikációs hálózat rendeltetésszerű használatáért. Az Előfizető a szerződés tárgyát képezi szolgáltatás megváltoztatására, átalakítására vagy annak harmadik fél részére történő átadására nem jogosult. E kötelezettség megszegése esetén az Előfizető köteles megtéríteni a Szolgáltatónak okozott kárt.

    Az Előfizető felel a Szolgáltatónak okozott minden olyan kárért, amely az Előfizető tulajdonában lévő végberendezés, a hozzáférési pont és a végberendezés között szükséges eszközök meghibásodásából, a belföldi forgalomban nem engedélyezett, a vonatkozó szabványok előírásainak nem megfelelő, megfelelőségi tanúsítvánnyal illetve CE vagy H megfelelőségi jelöléssel nem rendelkező végberendezés, a hozzáférési pont és a végberendezés között szükséges eszközök csatlakoztatásából, a berendezések ellenőrzésének akadályozásából, a szolgáltatás harmadik személynek történő jogosulatlan átengedéséből, az Előfizetőt terhelő kötelezettségek megsértéséből, vagy a hibaelhárítás nem megfelelő biztosításából ered.

    (Egy Internet szolgáltató ÁSZF-jéből.)
    Láncleveleket küldesz tovább? Nem éppen kedves szavakkal fognak illetni.

    Nem teszel fel vírusirtót/spywareirtót, tűzfalat? Egyrészt a te adataidat lopják, károsítják meg, másrészt a vírus továbbterjedése (vagy a géped "zombiként" való működése) által másnak is kárt okozol.

    "a felhasználó nem gyerek, nem is bánhatsz vele úgy"
    Akkor kezeljük felnőttként: ha kárt okoz, kitiltjuk a hálózatból, kifizeti, börtönbe kerül, stb...

    "és nem kötelessége megtanulni kezelni a gépet, mint ahogy nem kötelessége megtanulni a DVD lejátszó használatát, vagy a mobiltelefonét sem"
    A DVD-lejátszóval nem okozhatsz kárt hálózatban, más javaiban.
    Mobiltelefon esetén ha telefonbetyárkodsz, akkor okozhatsz másoknak kellemetlenséget (ha bombariadóval ijesztgeted a jónépet, akkor még bűncselekményt követhetsz el).

    Vedd észre: a világ szabályokból épül fel - ezeket ismerni kell.
    Ha lelépsz a járdáról körülnézel, különben elüthet az autó (ezt óvodásoknak, kisiskolásoknak szokták tanítani). Ha nem vigyázol a késsel megvághatod magad.