• remark #2
    Ki hiszi el hogy Steve Jobs DRM mentes online ertekesitest akar?
    Mert ezt mondja. Na es?
    Es kozben mit akar? El akarja adni a sok iPod-t, meg a sok zeneszamot. Ezt akarja. A tobbi csak duma.
    Az hogy ezt hogyan eri el, hogy ehhez mit kell a nagykozonseg fele kommunikalnia, az egy mas kerdes. Megy a hozonges a DRM-mel kapcsolatban Europaban? Megy az Apple demonizalasa? Kenjuk masra! Ez bevalik, de legalabbis jo idohuzas. Es kozben a helyzet egyaltalan nem valtozik.
    Ki az aki elhiszi hogy holivud hirtelen lemond a DRM-rol? Ugyanmar. Megy a helyezkedes, hogy most PlayForSure vagy FairPlay taborhoz csatlakozzanak-e egyik oldalon a kiadok es az uzletlancok masik oldalon a vasarlok, ahogy megy a harc hogy MS vagy alternativ megoldas, hogy Blu Ray vagy HD DVD, hogy republikanus vagy demokrata elnok, hogy a kek vagy a piros pirula a jobb-e... Nem mindha ezek kozul barmelyik is egy icipicit is akar fontos lenne. Merthogy nem az.

    Es kozben eladjak ugyanazt a filmet ami megvan mar DVD-n nekem ujra es meg tobb penzert mint amennyiert a DVD-t vettem, raadasul joval rosszabb minosegben, szarra korlatozva hogy mit hogyan es mikor tehetek vele.
    Mikozben a vasarlo igenye csak annyi lenne, hogy a kedvenc filmjet ami ott all a polcon mert megvette, az menjen az iPod-jan. Meg menjen az asztali lejatszojan. Meg menjen a szomszed Mac-en, meg a kolcsonkapott linuxos laptopon, meg a... Megoldhato a dolog? Nem. Ja, illegalisan meg, na de manapsag mar minden igeny szinte csak illegalisan elegitheto ki, azaz az igenyek mondjuk 90%-a. Akkor meg mirol beszelunk? Vegre egyszer ki kellene szolgalni az ugyfelet es nem a szokasos agymosast kellene eroltetni.
    A digitalis rogzites lenyege pont az lenne hogy a lehetosegeink megduplazodnak. Ki is fogja vissza a fejlodest? A hulye tomeg tehetetlensege, az.