remark#97
"Miért zavar, hogy benne van? Ha kikapcsolod semmi erőforrást nem eszik, és a vinyón alig foglal helyet. Viszont az átlag júzernek, aki nem akar a telepítgetéssel szarakodni jól jön, hogy minden azonnal működik. Sokan azért is panaszkodnak, hogy tűzfalat meg vírusírtót külön telepíteni kell."
Te mindig ezzel jossz, en meg mindig az ellenkezojevel. Talan azert van mert te mindig atlag juzerezel, de en ezek szerint nem vagyok atlagjuzer, en munkara es hobbi celbol (=bakrács, buhera, egy kis szerelgetés itt, egy kis szerelgetés ott) hasznalom a PC-t, es ugy latom hogy mindket celra egyre inkabb megfontolando valami alternativ oprendszer. (Ugyhogy egy ideje 2 gep megy otthon, egyikel linux, masikon XP, es nezegetem hogy a hasonlo dolgokat hogyan lehet egyiknel es hogyan lehet masiknal megoldani.)
A tuzfal es virusirto peldaddal (hogy az milyen fontos hogy az az OS resze legyen) pedig nem tudok nagyon mit kezedeni, mert tuzfalnak egesz jo a routeré is, az MS virusirtoja meg ugyse megy fel a barkács windowsra. ;-) Megaztan nekem nem olyan elkepzeleseim vannak a szamitogepemrol, hogy az os-t ugy kellene biztonsagossa tenni hogy felteszek 10 kulonfele programot ami kezenfogva vezeti az OS-t hogy az nehogy orra bukjon.
De most probalj meg nem felreerteni. Vannak a biztonsagi szoftvereknek hasznos szolgatatasa is, en pl. a bitdefender-t (virusirto, antispam/phising, tuzfal stb.) hasznaltam egy évig es meg voltam vele elegedve nagyon. A szofveres tuzfal nagyszeru volt, mert ha valami uj programmal kiserletezek, szeretem latni hogy az mikor fordul a halozathoz, mikor modosit olyan fajlokat amit lehet hogy nem kellene, mikor indit el masik programot, amit lehet hogy nem kellene neki, milyen portokon megy adatforgalom stb. Na de az MS ilyen igenyeket nem akar kielegiteni, es pl. a tuzfala lófityfenét se tud (a Vista-e biztos jobb lesz). Ezert van az hogy nekem egy alap (olcso) windows kellene, amihez en osszevalogatom a nekem tetszo programokat.
Igy igazabol egyetlen erv sincs amellett hogy a windows 100 extra kis programocskaval keruljon a boltokba, legalabbis szamomra nincs (megegyszer: munkamhoz, es otthoni hobbi celra se kell egyetlen MS okossag se).
De elegge feleslegesnek tartom a vitat, mindenkinek mas igenye van, én elfogadom hogy talan a windows hasznalok nagy tobbsege olyannak szeretne a windowst, mint amilyen, de en meg nem, es innen kezdve megprobalhatsz te vagy az MS lyukat beszelni a hasamba, ez igy nem fog mukodni. Talan ha megprobalnad megerteni hogy miert akar az ember mast, akkor tudnal olyan valaszokat adni amit nem ignoralnek csuklobol, mert egyszeruen nem valasz a felvetesre. (Lasd: felvetes: kellene egy csupasz windows. valaszod: minek, az atlagjuzernek nem kell. Nnnnna.)