• remark #105
    Feltetelezzuk azt hogy az MS ezzel kiszolgalta az en igenyeimet is, es igy veszek meg ma egy windowst. De en ezt is irtam:
    "Ezert van az hogy nekem egy alap (olcso) windows kellene, amihez en osszevalogatom a nekem tetszo programokat."
    Es ez a problema nem oldodik meg a sajat telepito osszeallitasaval sem.

Hadd legyen meg legalabb elviekben megalapozott az az igenyem hogy a nekem nem tetszo vagy nem kello szoftverek fejleszteset ne haritsa ram az MS (MSN, IE, Defender, WMP [tudom, EU-s verzio, bah...] stb.).
    Ha az ember nem tud csak a számára hasznos szoftverekert penzt adni (azaz elveszik a valasztasi lehetoseget tolem) akkor a "rendszer" (~kapitalizmus) szunik meg mukodni. Nem tudom vilagos-e? Nem azert a szoftverert fizetunk, ami hasznos is, hanem amiert muszaj. Ez nem kapitalizmus, azaz az, de a vadabbik formaja, amit senki se akar. Itt nem ervenyesul a termeszetes kivalasztodas, ami elvileg mindenben a hosszutavu siker zaloga. (Legalabbis egyelore jobb rendszerrel nem tudott se a termeszet se az emberiseg eloallni.)

Ez olyan mint az egezsegugyrol vitazni, hogy miert fizetek olyan sok jarulekot ha nem is vagyok beteg. Hat azert, mert mas meg beteg. Miert fizetek annyit a windows-ert amennyit fizetek? Hat mert a Piroska szeretne a baratnojevel MSN-en csetelni. (Kit erdekel?) Csak amig az egeszsegugyben benne van az, hogy ha viszont EN megbetegedek, akkor elletjak a bajomat, ugy egy MS szeru ceg eseten, ha NEKEM BARMI IGENYEM TAMAD, akkor arra nagy ivben sz*rik mindenki. Na, ha igy van, akkor en meg masok igenyere ugyanezt forditva. Pedig lehetne ez ugy is, hogy en is odafigyelek rad, es cserebe te is odafigyelsz ram. Az MS mas uton jar.
    Ezt az "odafigyelest" ugy hivjak a kapitalizmusban hogy a vasarlo igenyeinek kielegitese, azaz az ugyfel penzert megkapja amit akar. (Nem kell hogy az amsterdami piroslampas jusson eszetekbe, dehat...) Sajnos az MS es holivud is (bizonyos kormanyokrol, a mediarol, reklamokrol stb. pedig mar ne is beszeljunk) mar regota azon van inkabb hogy megmondja hogy mit akarj.

Es tudom, a windows bonyolult dolog (...es ezt a valtoztatast is meg azt a valtoztatast is nehez es koltseges megvalositani), de hagyjuk mar az ezzel valo folyamatos takarozast, a windowshoz csomagolt szofverek tomkelege elsosorban az MS-nek segit "az elet minden teruletere valo betoresben", es sajat szolgaltatasaik elterjeszteseben, valamit eloretolt bastyai a jovobeli uj termekek/szolgaltatasok bevezeteseben.

Probald meg a dolgot igy nezni: kepzeld el, hogy ott all az asztalodon egy windows gep, ami gyakorlatilag egy OS plusz 20 kulonfele "porszivoügynök", es mindegyik mas es mas szolgaltatast probal a nyakadba sozni. Raadasul az egeszre azt mondja, hogy mindezzel neked tesznek szivesseget. Aha-ja-aha.