• remark #101
    "Valóban, ha már profi vagy, akkor lehet gyorsabb [a parancssor]."

Akkor maradjunk ennyiben.

"De kezdőként hatalmas szopás konfig fájlokat meg paranncssort heggeszteni. Pl. nekem a MySQL-nél jó másfél évig tartott, mire rájöttem, hogy hogy lehet beállítani a memória használatot (alapból meg 22 megára volt korlátozva). Meg nagyon szigorú szintaxisa van, és ha valamit elrontassz, akkor nem szól semmit, csak nem indul el."

Tudom. A kezdokkel mindig baj van. ;-) De ne beszeljunk mindig a kezdokrol. Te se vagy az, meg en se. Miert nem tudunk ertelmesen targyalni arrol hogy vajon munkara jo-e a parancssor vagy sem. Mert a tapasztalat azt mutatja hogy nagyon sok mindent egyszerubb es gyorsabb parancssorbol (gyorsabb elinditani, es gyorsabban is fut aztan).
    Aztan itt van a scripteles lehetosege. Ha valami feladat gyakran ismetlodik, az egyszeruen automatizalhato egy scripttel, mig a gui-val mit kezdesz? WinRunner? Az masra van.
    Es ne csak bonyolult dolgokban gondolkodj mint memoria hasznalat optimalizalas MySQL alatt. Itt egy egyszeru feladat: torolj ki egy konyvtarat alkonyvtarastol, mindenestol. Adok egy GUI-t: explorer, meg egy parancssort. Hasonlitsd ossze. (Es ez csak GUI vs. parancssor osszehasonlitas, de lehetne win-linux osszehasonlitas is, hogy ugyanazt a konyvtar strukturat melyik mennyi ido alatt torlik le. Es persze megmagyarazni meg lehet, de mikor a linuxos script 4x olyan gyors mint a windowsos batch file, akkor nem a magyarazatot szeretnem hallgatni.)
    Errol jut eszembe, hogy a masik hsz-edben irtad hogy "Ott lehet [teljesitmenybeli] változást várni, ahol sok API hívás, file művelet, memória foglalás, meg ilyesmi van. Például a programok indulását lehet nézni.". Remelem hogy egy 100 megas "vegtermeket" eloallito build az ilyen feladat (Visual Studio 2005-os automatizalt build-rol van szo), mert egyelore a VS 2005-os build lassaban megy mint a "parancssoros" (make, stb.) linuxos build, persze a kettot "nehez" osszehasonlitani, mert sajnos Windowson nem lehet olyan egyszeruen megvalositani a kornyezetet mint linuxon, es egy par extra service is kell fusson (pl. ClearCase) stb. stb. igy habar megmagyarazni meg tudom hogy miert lassu a windows, nem "fogadom" el (nem fogom azt mondani hogy ez a vilag rendje), hiszen latom hogy mehetne gyorsabban is a munka, ha linux szervert hasznalnank windows helyett (ami azt jelentene hogy nincs 1 windowsos ugyfelunk se, de ez nem igy van :-) ). De vegulis ez az egesz lassusag nem kerul pezebe a cegnek, vannak joval oregebb Sun gepek is amik miatt ugyis orakat kell varni mire a minden platformra elkeszul a "vegtermek". Ugyhogy csak technologiai szempontbol van itt es most jelentosege, gazdasagilag igazabol mindegy. Persze a Visual Studio nem "webszerver", nem arra van optimalizalva hogy minel gyorsabban forditson (=minel gyorsabban kiszolgaljon mindel tobb requestet, jelen esetben "forditasi" requestet), igy mondani lehet hogy ez igy jo ahogy van, es te mondod is. De attol meg az ember nem vakul meg, ha latom hogy ugyanaz a dolog windowson lassabb, akkor lassab es kesz.