A microsoft vista új drm rendszere es hatásai
  • kvp
    #17
    "De ha eljön a csak 10-es játékok ideje sem lesz értelme ennek. És ezért részben áll a válaszom, mivel a 10 főleg optimalizációkat, gyorsításokat hoz, hogyne új effektek is lesznek de nem most meg nem 1 év múlva..."

    Az opengl 2.0 mar tudja mindezeket az ujitasokat, es raadasul olyan kliens-szerver modellt hasznal mar a kezdetektol amit a dx10 fog. Ezek mellett tokeletesen mukodik xp alatt, de meg nt4 alatt is ment gyorsitva, ahol a dx csak a dx3-ig volt hajlando mukodni. Semmibe nem kerulne egy dx10 - ogl2-es konvertert kesziteni. Linuxhoz is van hasonlo dx9-re. Az igazi ok, hogy penzbe kerulne es akkor meg kevesebb ember valtana at egy olyan rendszerre, ahol a wga es a drm kotelezo. Tehat sem lopott szoftver nem lehet egy feltoretlen vista-n, sem illegalis vagy annak kijelolt tartalom. Sajnos ha az ember sajat doc vagy jpeg file-ja valik illegalissa, akkor azt is le lehet tiltani. Ezert jo a microsoft-nak, hogy a viruskereso is alapbol a rendszer resze lesz. (ugyanolyan modul mint a drm, csak ez mas alapjan szur)

    Egyebkent erdekes, hogy egyre tobb helyen kezdik el hasznalni ugyanazt az egy kodolast. Az aes128 van mostmar a legtobb termekben:
    -xbox360
    -ps3
    -hd-dvd
    -bluray
    -vista
    Es a kinaiak mar majdnem megtortek. (lasd: rainbow tables, cache timing attack) Nem veletlen hogy a nato tagallamok mar atalltak egy fejlettebb algoritmusra. Az xbox360 eseteben is sikerult egy devkit-et feltorni, de sajnos a fejlesztoi kulcsok elternek a disztribucios kulcsoktol. A sony rendszereben is ez a helyzet.

    Megneztem a ps3 megoldasat, ok is titkositanak, csak alapbol nem a teljes rendszermemoriat, hanem csak a system spe-t (256kb ram, 256Mb ram helyett). Es ha akarjuk kikapcsolhatjuk a titkositast, csak ez torli a futo programot a kulcsokkal egyutt. Tehat a ps3 egy bios cserevel atallithato sima geppe, es ekkor nincs limitalva a rendszer, van 3d gyorsitas is. Ilyenkor elvesztjuk a jatekok futtatasanak lehetoseget es a bluray hd dekoder kulcsait, de lesz egy jo gepunk.

    Ha a vista is ilyet kapna, akkor nem kellene modositani a pc hardveret, nem kellene kavarni a rendszerrel, csak egy hd dekoder kartyat kellene berakni a rendszerbe, ami raadasul meg linux alatt is biztonsagosan mukodne. (tehat lenne legalis linux-os hd lejatszas, mint ahogy a ps3-ban van is van sony linux alatt)

    A blueray lemezek elejen talalhato file a titkositott boot particio kulcsait tartalmazza, amit csak a cell system spe-ek tudnak dekodolni. A linux egy csokkentett indito kodot kap, ez az a file amit a linux-hoz le lehet tolteni. Ha sikerulne egy olyan boot kulcsot kesziteni amilyet a jatekok is hasznalnak, es egy 3rd party linux-ot elinditani vele, akkor kapnank egy teljes ps3-ast. Ugy nez ki, hogy az xbox360-hoz es a vista-s alaplapok drm chipjeihez is csak ilyen modon, az aes128 megtoresevel lehet hozzajutni. Viszont az xbox360-on ez az indito kod a flash memoriaban van. Ha sikerul akkor a hd lemezek masolasvedelme is kiiktathato kulcslopas nelkul. Sok banki rendszer is ezt az algoritmust hasznalja, tehat nem tudom hogy mi lenne a dolog hatasa. Viszont ha az open source tarsadalomnak es a szabadsagjogokkal foglalkozoknak nem marad mas lehetoseguk... (erre mondjak, hogy a nemzetkozi banki rendszer jarulekos veszteseg 'colleteral damage' lehet a cenzura elleni harcban)