A microsoft vista új drm rendszere es hatásai
  • kvp
    #1
    Sok vita folyt arról, hogy a vista milyen újdonságokat és változásokat hoz. Ennek hatására olvastam el a microsoft hivatalos dokumentaciojat az uj rendszer szolgaltatasairol. Az xbox360 konzol mukodesenek ismereteben egy rejtett, a sajtosok altal nem emlitett de sajnos dokumentaltan letezo uj megkozelitest sikerult felfedeznem. Ez az uj microsoft digitalis jogkezelo rendszer kotelezo integralasa minden pc-s hardverbe. Ha sikerul bevezetniuk, es ugy nez ki sikerul, akkor minden uj pc-s hardver olyan architekturat fog kovetni mint egy xbox360-as konzol. Ez nem csak a multimedias kalozkodast veti vissza, de megszunteti a pc-s vilag eddigi szabadsagat is.

    Mi az a ket technologia ami gondot okoz:
    -az uj drm rendszer, az output content protection
    -es az uj titkositasi rendszer, a bitlocker

    Ezek kulon kulon teljesen artalmatlan rendszereknek tunnek, latszolag a torvenytisztelo embereknek nem kell felniuk egyiktol sem. A helyzet viszont az, hogy a hd filmek vedelmere kifejlesztett rendszer csak akkor mukodik ha a pc megbizhato. Ezt hivjak trusted platform-nak. Egy rendszer viszont csak akkor megbizhato ha az osszes komponense egy kozponti ellenrozes alatt van. Erre a celra fejlesztettek ki a TPM nevu platformot, ami az uj vista ready alaplapokon mar ott van. (es sok mas regebbi neves gepben is) A microsoft hivatalos allitasa szerint ez csak a bitlocker lemeztitkosito rendszerhez fog kelleni, de az OCP nevu drm rendszer csak akkor tud biztonsagosan mukodni, ha mar a rendszre inditasa is ellenorizheto. Tobbek kozott erre szolgal a TPM chip. A megoldas hatasa az, hogy csak azon gepek tudjak majd a teljes vista-t futtatni amik megfelelnek a microsoft kereseinek es tartalmazzak a megfelelo hardveres kulcsokat. Jo esellyel egy ido utan csak ilyeneket lehet majd kapni. Viszont a microsoft kivanalmai kozott az van, hogy az ilyen rendszereken nem futhat mas csak az o szoftveruk, a specifikaciot a gyartok nem adhatjak ki masnak. (pl. a linuxosoknak) Ez a legtobb embert nem erdekli, de amint egy ilyen zart platform megjelenik, mar csak azt tehetjuk a pc-vel amire a drm rendszer lehetoseget ad. A veszelyesnek itelt gepeket pedig tavolrol, az interneten atadott vagy sima adatfile-okba csomagolt utasitasokkal tonkre lehet tenni (letiltani). Az hogy ki nem felel meg a microsoft szamara csak a microsoft dontesetol fugg. A jelenlegi helyzetben az egyetlen kormanyzati szerverzet aki megkaphatja a kulcsokat az az amerikai departement of homeland security lesz. (ez vonatkozik az europaban eladott gepekre is) Az o igazsagossagukban megbizni inkabb csak hit kerdese.

    Miert nyitottam ezt a temat? Mert a profit vedelmeben letrejott drm rendszert sajnos sokkal rosszabb dolgokra is fel lehet hasznalni, pl. az osszes felhasznalo kotelezoen azonosiandova valik es szerintem ez mar a meg eppen meglevo demokraciat is megszunteti. Ha mar nem lesz mas hardver akkor nem lesz valasztasi lehetosegunk, vagy nem hasznalunk semmilyen technologiat vagy vallaljuk az egyseges ellenrozest. Szerintem egy ilyen megoldas a naci es a kommunista diktaturakbol megismert hatranyok egyesiteset jelentene. (bar nem kivanok politizalni)

    Szeretnem tudni, ki mit gondol errol. Technikai reszleteket szivesen irok ha erdekel valaki.