#29: Ez így igaz. Bár mondjuk a duplája talán nagy szám, de igazad van, ezzel nem számoltam. Más kérdés, hogy a Blizzard bevételének legnagyobb hányadát a folyamatosan befizetett részvételi összeg, nem pedig az egyszeri-kiadásos játékvásárlás adja, de amúgy jogos a javítás.
#30: Nem feltétlenül, a "vírusmarketing" hatás érvényesülhet szájról-szájra hírterjeszésként is. Manapság talán a trendy kifejezés a "hype" lenne - a WoW-osok beszédstílusa, a másokkal való interakció, vagy például az ilyen jópofa bulvárhírek pletykaként való elterjedése, mint a "szétcsapták a boltot a WoW-osok". Amúgy ez nem egy egzakt dolog, lehet sokmindent belelátni.
#31: Mint említettem a WoW-ot predatáló MMO-k egy teljesen másik fogyasztói légkörben "nőttek fel". Ezzel nem leszólom a WoW vitathatatlan üzleti sikereit, hanem megjegyzem, hogy az időzítés legalább akkora szerepet játszott a népszerűsödésben, mint az, hogy sem a "sztori", sem a játékkörnyezet nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek megítélése fantasy-kedvelő ember számára túlzottan kétes lenne (mondhatni kerüli a bizarr, groteszk, nehezen értelmezhető, extrém jellemvonásokat).
Azért a változó emberi hozzáállás és a fogyasztók "tájékozottsága" némivel a WoW majmára hajtja a vizet. Amikor anno az Everquest debütált (98 vagy 99), akkor egy meglehetősen "szűk" réteghez juthatott el azonnal, és a körülötte kiépülő kult vitte a játékot odáig, ahol tart(ott). A WoW-nál kicsit más a helyzet. Manapság már (jónéhány éve) még kedves anyukáink/apukáink is a neten lógnak, és még az is tudja, "mi" az a World of Warcraft, akinek fogalma nincsen az MMO koncepcióról (azaz nem célirányosan ezt kereste).
A Gugli "World of Warcraft" bepötyögésére azt mondja: >>>A(z) "World of Warcraft" kifejezés 1-10. találata az összes, kb. 46 400 000 találatból. (0,07 másodperc)<<<
Szerintem csak azért 46 és fél milla, mert a Gugli elérte teljesítménye felső határát :D Tehát a lényeg az, hogy annyira tele van a WoW-val az internet, hogy lassan az sem tudja kikerülni a témát, aki csak a kamatszázalékokat akarja megkukkolni a kedvenc bankja honlapján. Egy globális jelenséggé nőtte ki magát, és már önmagát gerjeszti.