• psishock
    Morden: "Amúgy is, szerintem rég rossz, ha csak a grafika miatt érdekes egy program."

Nem mondhatnám, hogy "csak" grafikával le lehet valakit kötni, de saját megitélésem szerint nagyon is fontos tényezője a játékélménynek. Főként "vizuális" lények vagyunk, dehát a "szemünk" álltal áramlik a legtöbb információ be az agyunkba. Ha olvasunk pl egy történetet akkor is "hozzá képzeljük" a vizuális körítést, szóval valami hasonló élményünk lehet. (az ember agyától, élményeitől, tapasztalataitól stb függően persze). De gondolkozhatunk fordítva is. Ha létezik egy vizuálisan/fizikailag nagyszerûen kidolgozott de elméletileg semmien "story"-val megalkotott tér, akkor is találhat az ember benne élvezetet, csak ez esetben maga próbál szórakozni és örömet lelni az adott szabályok feltételében, és modjuk nem az előre "előkészített" feladatoknak eleget tenni. Ha belegondolsz, a reális világ is pont erre a koncepcióra épül, de több számítógépes program is "próbált" már a másik oldalról közelíteni. Elméletileg pl a Sims-sorozatok vagy a MMO-k is erre a koncepcióra épüln(nén)ek, azaz adva van egy "világ" a szabályokkal, történet nélkül és gyakorlatilag itt "kell" az ember boldogulnia, szórakoznia stb. Az más tészta természetesen, hogy ezek a próbálkozások grafikailag milyen szinten fejlettek ki (ez a tényező még nagyon "hardwarefüggő" mostanában, ebből következik, hogy nagyon kötve vannak a fejlesztők, de biztok vagyok benne, hogy ők is csodálatosan be tudnának mutatni 1-1 elképzelt helyszínt, karaktert, gondoljunk csak a "koncept" rajzokra), és persze mennyire sikerült a "szabadság" érzetet visszaadniuk, mennyi a "mozgáskörünk" bennük. Gondolom (remélem) idővel minden szélesedni és egyre komplexabbá fog válni. (ez a tényező saját meglátásom szerint, majdnem hogy csak a leleményességtől függ). Az én véleményem szerint az "élményt" az ember saját maga alakítja ki magának az összes adott feltétekből (ide nyugodtan érteni lehet MINDENT, grafikát, komplexitást, hangefektusokat, zenét, életkort, akár tapasztalatokat az életből, lakhelyet, kedvet, társaságot, személyiséget, lelki állapotot, képzelő erőt... szóval gyakorlatilag tényleg mindent).