• BiroAndras
    #110
    "ha eleve abból indul ki egy elmélet, hogy a fénynél gyorsabb nem lehet semmi, akkor ilyen hibás következtetéseket vonhat le."

    Érdemes lenne legalább nagy vonalakban átolvasni az elméletet, mielőtt kritizálod. A rel. elm. nem abból indul ki, hogy a fénysebesség valamiféle határ. Ez csupán következménye az elméletnek.
    A két axióma, amire az elmélet épül:

    1. Nincs abszolút vonatkoztatási rendszer. A spec. rel. esetén ez csak azt jelenti, hogy a sebesség relatív. Az ált. rel. ezt kiterjeszti a gyorsulásra és as gravitációra is. Vagyis azt mondja, hogy csupán a minket érő hatások alapján nem tudjuk eldönteni, hogy gravitációs mező hat ránk, vagy gyorsulunk. A szokásos példa erre a zuhanó lift.

    2. A fénysebességet minden vonatkoztatási rendszerből azonosnak mérjük.

    Természetesen mindkét axióma megfigyeléseken alapul. Illetve van mégegy dolog, amit talán sokan nem tudnak: A Maxwell-féle elektrodinamika eleve relativisztikus. A rel.elm.-hez tartozó Lorentz tranzformációra invariáns (a newtoni mechanika nem), és belőle levezethető a fénysebesség, amire egy számérték jön ki, ami csak a tér, és a közeg tulajdonságaitól függ, a vonatkoztatási rendszertől nem.