kogasom#48
Én értem. Bár mondjuk ők elcsúsztak a "szerver" rész felé.
Előkerült itt, hogy linuxon terminállal megoldani... Istenem olyan boldog lennék, hogyha valaki" linux"-ot szót ír le, akkor előtte töltse le, próbálja ki az aktuális Ubuntu-t, csak hogy képben legyen, hogy éppen hol tart. Valaki megkérdezte, hogy mit tudok Linuxon/MacOS-en csinálni, amit win alatt nem. Ha nagyon paraszt flamer lennék, akkor azt mondanám, hogy használni a gépem. Ha nem akarok az lenni, akkor lebontom részekre:
MacOS:
Ez a rendszer egy álom. Egységes design, beton stabil, hihetetlen egyszerű használni. Minden téren benne van a drag'n'drop, konkrétan programot is annyi felrakni, hogy leszedek egy filet, megnyitom, és a benne lévő ikont behúzom az apllications mappába (vázlatosan). Jelenleg az exe file -> next-next-next-restart(néha)-done közrelében sincs ennek (Igen, gyakran telepítek programokat, úgyhogy nekem ez számít). Remek beépített alkalmazások vanank, amiről igen hosszan lehetne írni, a lényeg az, hogy 3 beépített alkalmazással, össze lehet "húzni" egy komplett DVD-t csilivili menüvel. Ez csak egy része. Az pedig csak hab a tortán, hogy van rögtön beépített ftp+apache+php+mysql (aki fejleszt, az ilyenkor örül), vagy használható hangvezérlés (a Vista-ban lévőőnél mindenképpen jobb)
Linux (Ubuntu):
Alapból fent van minden program, amit hasznnálok, az összes driver amit fel kell raknom az az nVidia féle (ezt Xp/Vista alatt is meg kell tenni), amúgy mindne működik alapból. Rögtön van egy kulcsrakész rendszer, erre a windowsok közül jelenleg csak a Vista képes, bár ababn sincs pl. komplett Office. A telepítés nem behuzogatós, mint a mac-nél, viszont a csomagkezelés miatt piszok gyorsan fel lehet pakolni a dolgokat (jó lenne ilyet látni a windowsnál...). Ha már kell a csicsa, akkor a Beryl-t nem nagy nyűg felrakni, és ha még nincs is benne olyan szép glass efect mint a Vista-ban, van helyette sok más egyéb opció, ami pl hasznos is, egy ezek közül az exposé klón (ami jobb, mint a mac féle eredeti)
Nekem sok bajom nincs a Vista-val, csak nem kéne úgy beálítani, mintha ez lenne az informatika szent grálja. És lehet olyat mondani, hogy dejó a DX10, de jelenleg mindenkinek csak az jön át, hogy nagyobb lehúzás, mint újítás. Megjegyzem ez jellemző az egész rendszerre (hardwareigény): külön tetszettek pár hónapja az SG-n a cikkek, melyben szépen ki van számolva, hogy milyen jó lesz a hardwaregyártóknak, mert a Vista miatt mindenki rohanni fog a boltba új gépért. Namost én minek rohanjak, ha ugyan azt ki lehet hozni egy Ubuntu-ból.