a vegetárius táplálkozás előnyei és hátrányai
  • bens
    #1171
    elhízás akkor van ha nem sportol valaki. attól h vega vagy nem kell rengeteg sajtot meg tésztát enni. fehérje van zsírszegény tejtermékben, hüvelyes zöldségekben, gombában is nagyon sok. szénhidrátot meg eleve nem kell pótolni, mert azt nem húsból nyerik a húsfogyasztók sem.

    amire figyelni kell az a vas, kálcium, lenmag, ilyenek. ha valaki eszik időnként túrót, sajtot, gombát, mákot, céklát vagy diót, akkor sokkal tisztább forrásokból be lehet vinni a vasat, fehérjét, e. aminosavakat mint a húsból. ha valaki még tökéletesíteni akarja a táplálkozását, eszik lenmagot néha, és akkor zsírsavakból sem lesz hiány. ami előny egy vegetáriusnak a húsfogyasztóval szemben, h nem kell figyelni a rostok vagyis a komplex cukrok bevitelére, mert alapból megvan.

    ezt tetézi, hogy a tartósítószerek, szinezőanyagok és egyéb mérgek sincsenek annyira hatással egy vegetáriusra, mert a hús sokkal lassabban halad át a beleken (rostok hiányában) mint a növényi táplálék. így az abban lévő antioxidánsok, egyéb hozzáadott vegyszereknek kb 3-4szer annyi idejük van felszívódni a bél nyálkahártyájába. míg ugyanezek a vegyi anyagokkal növényi táplálékban sokkal kevesebb ideig érintkezik a szervezet.