Indigo#281
Ha megengeditek, Csányi Vilmos etológus legújabb könyvéből idéznék pár sort, azoknak, akik bizonyítást várnak Isten létére:
- A hetvenes évek közepe táján én az Orvosegyetemen tanítottam, és egyszer a tanítványaim rábeszéltek, hogy egy katolikus püspök úrral egy lakáson, húsz-harminc egyetemi hallgató jelenlétében vitatkozzak efféle - tudomány-vallás-Isten - kérdésekről. Akkoriban ez egy kellemetlen dolog volt, elég sokan vannak, esetleg feljelentenek az egyetemen, és cirkusz lehet belőle. Nem örültem neki, de annyira szerettem ezt a társaságot, fogorvos hallgatók voltak, hogy a végén beadtam a derekam. Az egyik első gazdagréti lakásban gyűltek össze a gyerekek, és jött a püspök úr, egy nagyon disztingvált úriember, és abban egyeztünk meg, hogy mindenki kap öt-hat percet, azalatt elmondja az ő elképzelését, és majd utána jön a vita. Sorsot húztunk, és én elmondtam nagyjából azt, amit magának az elpőbb, utána jött ő, és a következőket mondta: Az ő dolga nagyon egyszerű. Aki hisz, annak semmiféle bizonyítékra, tudományos vagy egyéb bizonyítékra nincs szüksége, mert a hit lényege egy hiedelemrendszerhez való csatlakozás, és nem kell hozzá bizonyíték. Akinek bizonyíték kell, az soha nem fog hinni, aki pedig hisz, azt az ellenbizonyíték sohasem fogja a hitétől eltántorítani. Úgyhogy ő ezzel a dolgot a maga részéről le is zárta, köszöni a meghívást, viszontlátásra, felállt és elment. A gyerekek tátott szájjal nézték, hogy elmegy, hiszen ők izgalmas vitára számítottak. A püspök úr boldogan távozott, én meg ott maradtam a gyerekekkel, akik ezek után az összes kérdéseiket nekem tették fel. Akkor én is megkértem őket, hogy névtelenül írják fel egy cédulára, hogy ki hisz, és ki nem, és nagyjából ötven százalék hívő, és ötven százalék nem hívő volt köztük.
Révai Gábor: - Nagyon igaza volt a püspök úrnak.
- Abszolút igaza volt, és még nekem is nagyontanulságos volt, mert én akkor szembesültem ezzel a véleményemmel a maga szép tömörségében először. Hogy ezt ilyen egyszerűen is meg lehet oldani, és nem kell vitatkozni.
Csányi Vilmos - Az emberi viselkedés, 2006 (nem reklámként!)