• Indigo
    Morden! Én sem azt mondtam, hogy aki vallásos neveltetést kap, az kivétel nélkül mind erkölcsös hívő ember lesz, és vallásos neveltetésed ellenére ne válhatna belőled macskátáldozó deathmetalos sátánista. Nyilván van ilyen is, átgondolod a dolgot, és úgy érzed, hogy számodra sokkal csudijóbb dolog sátánistának lenni. Még csak azt sem mondtam, még csak sugallni sem akartam, hogy aki nem vallásos abból nem lesz erkölcsös vagy akármilyen jó ember. Ami a lényeg, hogy te kétségbe vontad a hitet és Jézus tanításait, mint erkölcsi és morális útmutatót. Kétségbe vonod, hogy a vallás a szeretetre tanít, hogy a vallás támaszt nyújt (holott ha jól emlékszem később te magad is írod hogy támaszt nyújthat). Én meg nem vonom kétségbe, hogy ezek nagy hatással vannak az emberre, akár gyerekkorban, akár felnőtt korában, és egy másik, egy jobb élet felé terelhetik az embert.

Ok, tegyük fel, hogy Isten léte bizonyítást nyer, és még az is kiderül, hogy minden úgy igaz, ahogy a keresztény vallás állítja. Ekkor az összes többi vallás hívői - akaratukon kívül - megszegnék ugyan a Tízparancsolat első pontját, de volna rá lehetőségük, hogy bűnbocsánatot nyerjenek. Hiszen az egyértelmű bizonyíték által mindenki megkapná a választ, és az egyértelmű útmutatót :)

Értem már mit akartál mondani a tolkieni hasonlattal, de abban nem vagyok teljesen biztos, hogy egy hívő ember ugyanúgy értelmezi a Bibliát mint egy nem hívő. Eleve ha ateistaként szkeptikusan álsz a témához, a remek Biblia-elemzésednek nem biztos hogy ugyanaz lesz a végeredménye, mint a hívő ember elemzése.
    Egyébként nem minden teológus pap, de szerintem legnagyobbrészt hívő emberek.

Én meg arra utaltam, hogy ha egyszer tényleg eljön az Isteni ítélet, akkor totálisan mindegy, hogy hol tartunk, és kik miatt tartunk ott, mert nem ez lesz az ítélet alapja, és az öreg nénike ilyen szempontból nem fog hátránnyal indulni. Az, hogy te feltaláltál valamit, ami az egész emberiség javára válik, nem teszi semmissé az elkövetett bűneidet (megbocsájtást nyerhetsz, de nem ezért). Ez a lényeg, nem a mellébeszélés.

Azt nem értem, hogy mit nem értesz azon, hogy művészi önkifejezés. A művész azért alkot, hogy alkothasson, neki maga az alkotás folyamata a lényeg, ki akarja adni magából a belső feszültséget, és ezt legjobban akkor tudja, amikor alkot. Ha senki nem kíváncsi rá, vagy senki nem ismeri a művet, akkor is alkot a lelki megnyugvásáért. A művészlélek már csak ilyen, és tesz rá magasról, hogy releváns lesz-e, vagy lesz-e értéke stb... Távolról sem nevezném magamat művésznek, de én is szoktam itthon rajzogatni, de csak saját magamnak, szórakozásból, mások nem látják amiket csinálok, de nekem nem az a lényeg, hanem maga az alkotás folyamata, a kikapcsolódás, a feszültség levezetése. Erről te nem tudsz, ezért ez neked nem releváns, viszont engem meg ez hidegen hagy.
    De ha mondjuk azt mondtad volna, hogy a csavargyári dolgozó azért gyárt csavarokat hogy csavarokat gyárthasson, az ok, akkor azt aláírom hogy tényleg hülyeség :)