Morden23#277
INDIGO, csak sorban, már ami lényeges.
A vallás önmagában semmit nem ad. Attól, hogy van egy vallásom (mert példának okáért anyu-apu úgy gondolta, hogy csudijó dolog megkeresztelni a kis kópét), még nem lesznek sem erkölcseim, sem szeretetet nem fogok ontani. Sőt, még akár macskát áldozó deathmetal-os sátánista is lehetek. Attól leszek valamilyen (erkölcsös, akármilyen), mert ÉN, MINT EMBER úgy döntök.
Tömeghisztéria, káosz, a jelenlegi civilizáció és társadalom teljes összeomlása. Képzeld már el a reakciót arra, hogy "mostantól tisztázott: aki nem a Biblia tanításai szerint élt, az Pokolra jut". És most ne a késelős betörőre, meg a gyerekgyilkosokra gondolj, hanem azokra az emberekre (a világ hatvannemtudomhány százaléka), akik nem keresztények, hanem hinduisták, judeisták, taoisták, konfucianisták, buddhisták, akármicsodák. Merthogy kapásból megszegék minimun az 1-es számút a Tízparancsolatból.
Mit nem értesz? Azt írtam, hogy vallásos révület nélkül is lehet értelmezni egy vallási művet. Nem kell hozzá kereszténynek lennem, hogy értelmezzem a Bibliát, sőt, akár remek Biblia-elemzést is csinálhatok úgy, hogy ateista vagyok. Szerinted minden teológus egyben pap? Nem éppen...
Ezzel arra akartam utalni, hogy a történelemkönyv televan morális szempontból MINIMUM nehezen megítélhető emberekkel, de ettől függetlenül nem az öreg nénike miatt tartunk ott, ahol tartunk, hanem a másik fajták miatt. És ezért mondtam, hogy egy bődületes kreténség csak feketét, meg csak fehéret látni az erkölcsökbe. Mindent az adott szituáció határoz meg, nem valami előre lefektetett Tízparancsolat. Ezért nem számítógépek csinálják a bírósági tárgyalásokat, többek között.
Ezen megint nem tudom, hogy mit nem lehetett megérteni. Amit senki nem ismer, az mindenki számára értéktelen, hiszen senki nem ismeri. Ha írok egy verset, akkor azért írtam, hogy kifejezzek valamit a saját gondolat/érzelemvilágomból, ám ez csak akkor lesz valóban releváns, ha ezt mások elolvashatják, gondolkodhatnak rajta. Tudod, aféle "senki nem húz kotont, ha nem akar kefélni" dolog.
És amúgy bármennyire fura, ez nem egy olyan dolog, ahol senkinek sem lehet igaza. Nagyon is egyértelmű. Ha nem létezne a keresztény vallás, akkor senki nem lenne keresztény. Ergo attól létezik, attól VAN a vallás, mert az emberek részt vesznek benne. Ha az emberek nem vesznek benne részt, akkor az egy halott dolog (nem kell messzire menni, van elég sok, mára teljesen kihalt animista, szerafista, sámánista és egyéb hitvilág, amit senki nem "használ" már).