-
Akkor röviden;))):
1.
"ja, hát akkor ezt kellett volna mondani és nem azt a tökkelütött hülyeséget, hogy winen csak barkácsolással lehetne más filerendszert használni. A winhez bármilyen filerendszert könnyedén lehet rárakni mivel megvan hozzá minden api méghozzá támogatottan."
Ja hogy a lehetőség adott. Nekem is adott a lehetőségem, hogy sikeres OS-t írjak de valahogy a körülmények, tudod..
Szal akkor most hamar-hamar linkeld be nekem azt az oldalt lécci, tudod amit már az előbb is kértem, lehetőleg májkroszoftosat, ahol garmadával gyűlnek ezek a filerendszerek, mert mint mondottam marhára nem találok én sem az általad említett ext-en kívül semmit sem!!!
Mert kib.. nagyon szeretnék már másik FS-ről bútolni, ugyanis unom az NTFS-t meg a FAT-ot;)))
2.
Láccik, hogy nem láttál még Amigát. Sajnálom hogy nem tudod felfogni azt, hogy létezik olyan OS, ami alapból több képernyőt tud kezelni és nem csak ilyen virtuális desktopozást csinál, mint néhány segédprogi a winhez. És ahhoz hogy egy teljes képernyős alkalmazásból átjuss a desktopra nem kell a winyódat egy örökkévalóságig kerrektetni.
Általában az IT-ben dolgozó emberkéknek több képzelő erejük szokott lenni.
"akkor csináld meg rajta ugyanazt és rájössz, hogy semmi köze hozzá... Aztán keress valakit aki ért hozzá és majd meggyógyitja."
Szal szerinted a win az úgy jó, ahogy telepítés után találod, tele minden ótvar felesleges cuccossal/szervizzel, és természetesen ebben az állapotában a leggyorsabb, minden más csak ront rajta.
Bocsesz de én máshogy tapasztaltam (meg még néhány tízezer emberke, akik megfordulnak az ilyen tweakeléssel foglalkozó szájtokon). Persze ésszel kell csinálni, mert télleg elbarmolhatja az ember.
De úgy látszik neked az ilyenhez se kurászid se tehetséged nincs. Szal akkor te csak vegyed azokat a vasakat inkább, oszt nyomassad a gigahertzet meg a gigabájtot a gépbe, úgy ahogy az a M$ kéri tőled!;)))
3.
Bocs télleg keverem a sezlont a f.szommal, de szerintem te vezettél félre. A hw szintú virtualizáció télleg nem az amiröl a vista kapcsán beszélgetünk itten -télleg támogatja egyáltalán? Itt teljesen másról van szó, csak nem teljesen arról amiről te beszélsz:
"Köze nincs a dolognak a jogosultságokhoz, javaslom olvasgasd még a példákat el párszor, hátha megérted, hogy nincs se több, se kevesebb jogosultsága a programnak. Régi programokkal épp az a baj, hogy több jogosultságot követelnek, mint ami reális lenne - pl. windows könyvtárba irás - ha megadod neki ezt a jogot, akkor sikerült mégnagyobb hülyeséget csinálnod. Nem több jogot kell adni neki, hanem elhitetni vele, hogy megkapta a kért jogokat, de a valóságban azt eltériteni. Erről szól a virtualizáció, de még ezer féle felhasználása van."
Khmmm....
"UAC - User Account Control
Ellentétben az ASLR-rel és a DEP-pel, a User Account Control-tól hangos az internet, amióta csak az első nyilvános Vista bétaváltozatok megjelentek. A legtöbb helyen elsőként említik az új rendszer legidegesítőbb tulajdonságai között, állandó felbukkanó figyelmeztető és kérdő ablakaival, amikkel csak megnehezíti a munkavégzést. Először is szögezzük le, ez ebben a formában nem igaz. A UAC csak programtelepítéskor és adminisztratív feladatok indításakor (pl. rendszerkonfiguráció, vagy hibakeresés) tesz fel kérdéseket, a mindennapi használat közben szinte alig találkozunk vele.
Hozzáférés-megerősítés
Az UAC legszembetűnőbb megnyilvánulása a rendszerműveletek végrehajtásakor (akár egy Registry Editor, vagy eseménynapló indításakor) felbukkanó figyelmeztető ablak, mely rákérdez, vajon valóban mi kezdeményeztük-e a programindítást. Ez elsőre talán bután hangzik, egy idő múva pedig akár valóban idegesítővé is válhat. De gondoljunk csak bele, mi történne, ha történetesen mégsem mi, hanem egy rendszerre bejutott vírus kezdene el garázdálkodni a gépen (és természetesen sokkal súlyosabb dologat művelve, mint egy ablak megnyitása). Láthatjuk, hogy a "biztosan Te nyomtad meg a gombot?" típusú kérdések egyáltalán nem is olyan fölöslegesek. Hogy miért kér a rendszer megerősítést annak ellenére, hogy adminisztrátori jogaink vannak? Mert nincsenek. Hiába áll felhasználónevünk mellett az "administrator" rang, a Windows Vista-ban minden egyes felhasználó korlátozott jogosultsággal ténykedik. Amikor egy művelet végrehajtásához "valódi" rendszergazda jogok szükségesek, az UAC egy úgynevezett szintemelő, vagy eleváló promptot jelenít meg, ahol - beállítástól függően egy gombnyomással vagy jelszó megadásával - egy szinttel feljebb léphetünk, és az adott feladatot (és csak azt!) már rendszergazdaként végezhetjük el. Az UAC azonban sokkal több, mint egy egyszerű megerősítést kérő párbeszédablak. Lássuk, milyen egyéb feladata van még a User Account Control-nak.
Internet Explorer Protected Mode
Az UAC nem csak figyelmeztető ablakok feldobálására alkalmas, de neki köszönhetjük, hogy az Internet Explorer 7 képes úgynevezett "védett módban" futni. A védett mód nem más, mint az alkalmazás számára létrehozott virtuális homokozó, ahol kedvére törhet-zúzhat, ha éppen úgy tartja kedve. Ennek a védett módnak akkor vesszük igazán hasznát, ha minden figyelmeztetés, tiltás és riasztás ellenére mégis bejut valahogy egy ártó program az Internet Explorer-en keresztül. Ilyenkor, mivel maga a böngésző is alacsony jogosultsági szinten fut - sot még alacsonyabban, mint a többi (erről később) - a problémás kód nem férhet hozzá szinte semmihez az adott böngészőablakon kívül, ténykedését pedig igen egyszerűen beszűntethetjük, mégpedig az Internet Explorer ablak bezárásával.
File- és registry-virtualizáció
UAC fájlrendszer-virtualizáció
Régebben sok problémát okozott egy-egy alkalmazásnál, hogy - tervezési hibából vagy egyéb okokból kifolyólag - csak teljes rendszergazdai jogosultsággal voltak képesek megfelelően futni. Ez a Windows Vista-ban gondot jelenthet, mivel mint minden más alkalmazás, ezek a programok is csökkentett hatókörrel kell hogy beérjék. A megoldás megint csak a virtuális homokozó. Az olyan programok esetén, melyek a rendszerleíró-adatbázis vagy a fájlrendszer védett helyeire szeretnének írni, az UAC virtualizálja nekik a helyet, vagyis egy könyvtár vagy registry-ág pontos másával "elhiteti" az alkalmazásokkal, hogy tulajdonképpen a megfelelő helyre írnak, holott természetesen csak a felhasználó profilkönyvtárában létrehozott mappa- és registry-másolatokban tevékenykednek. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a régi alkalmazások teleszemeteljék a rendszermappákat és a registry-adatbázist, valamint elejét vehetjük egy véletlen (vagy rosszindulatú) módosítás okozta rendszerösszeomlásnak.
Az imént szót ejtettem arról, hogy az Internet Explorer még a szokásos csökkentett jogosultsági szintnél is alacsonyabban dolgozik. Lássuk most kicsit részletesebben, milyen "láthatatlan" biztonsági szintek védenek még minket és adatainkat..."
link
Most akkor köze van a jogosultságokhoz, vagy nincs köze, valamint akkor most gyünnek azok a felugró ablakok vagy nem gyünnek? Hogy is van ez?
Ez az úgynevezett virtualizáció is marha messze van attól, amit manapság általában virtualizációnak hívnak, ami ugye alapvetően azt a célt szolgálja, hogy egy vason több különböző funkciójú rendszert futtass, esetleg több OS klón alatt, a vas minél hatékonyabb kihasználása érdekében.
Szal a vistában ha jól veszem ki d dolgokat létrehozzák a regisztri meg rendszer fájlok klónjait és kijelölik a proginak, hogy azokba dolgozzon. Bocs de ezt bármely okosabb OS-el amelyik ismer egy assign-hoz hasonló parancsot, meg lehet csinálni, csak kell rá írni egy progit vagy egy batch fájlt. Lehet hogy ennél azért kicsit bonyisabb a dolog, mert ugye windózon semmi sem olyan egyszerű, de ettől kár hasra esni.
Két gondot látok ezzel kapcsolatban, hogy azért végül is ugyan az alatt az OS példány alatt futnak, meg gondolom a bezárásnár, vagy máskor (pl telepítéskor) rákérdez, hogy kívánja-e a lúzer elmenteni a regisztri meg rendszerfájl változásokat. Ami ecceri júzerneél megint csak OK lesz, és itt meg is van lőve az elmélet.
És akkor emég egy kis biztonsági agyalgás:
"itt mire gondolsz? Biztos nem a slapper féregre ami pár nap alatt linuxos szerverek tizezreit nyomta fel... De te csak ringasd magad hamis biztonságérzetbe, jogod van hozzá."
Hát pont erről beszélek, csak te nem tudod felfogni. Ezért megismétlem korábbi kijelentésemet: a netre az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha egy platform monokultúrálisan elterjedtté válik pl ha már télleg csak windózok lesznek, sőt csak Visták, de ha jobban utálod akkor legyen Linux, az is mindegy lenne ilyen szempontból. Jelenleg sokkal inkább kell az előbbitől mint az utóbbitól tartani. De szerintem te drukkolsz egy ilyen katasztrófának, mert ugye egyetlen virnyákkal hanyatt lehetne dönteni az egész netet. És hogy ez eddig nem történt meg, tessék szépen megköszönni, a Linuxosoknak, meg azoknak akik kitartanak más os-ek mellett és nem hajlandóak melléd beállni a nyájba!
"ugyanmár, itt nem a stilussan van a baj, hanem a hozzá(nem)értéssel. Nem attól lesz vicces az irásod, hogy milyen a stilusa, hanem hogy égbekiálltó marhaságokat irsz, aztán amivel befürödtél arról szépen hallgatsz és terelsz egy újabb irányba, meg átfogalmazod a korábbi irásaidat, miután bebizonyitom róla, hogy marhaság..."
Én nem akartam ilyen keményen fogalmazni veled kapcsolatban - merthogy ez asszem rád inkább illik, de továbbra is várom építő jellegű hozzászólásodat.
LOL