• NEXUS6
    Köszi az tartalmas hozzászólást! (pláne hogy ezt az oldalt így már nem kell szerény képességeimmel egyedül képviselnem;)

"Amiga+Motorola processzor: egy olyan operációs rendszer + hardver, amiben nincsen hardveres memóriavédelem. Hát, akármilyen okos is, ilyet nemhogy hálózatba nem kötnék, de még alkalmazásokat sem mernék indítani rajta... "

Psszt!!!
    Na ezt szerettem volna elkerülni, még BStage is elolvassa!;)
    Hát igen, annak ellenére, hogy az Amiga rendszer kiba jó, meg szinte meggyilkolhatatlan volt, a program futtatási stabilitás a C= halálát követően, a sok összevisszafejlesztésnek köszönhetően elkezdett konvergálni a nullához. Olyan félóránként megkapta az ember a fagyást(guru meditation), pláne ha még valami HW-es probléma is bejött, pl valami olcsóbb turbókártya miatt. Persze a fő ok a memóriavédelem hiánya volt.

"Hogyha "egészséges" piac lenne, sokféle, de méregdrága számítógéptípussal, csupa kommersz operációsrendszerrel, és alkalmazással, akkor én sem írhattam volna meg ezt a hozzászólást. A gép karbantartás és az internetes havidíj éppen elég nyűg, még csak az kéne, hogy fizessek a szoftverekért... Persze van aki ezt megteszi, de nem kell ha nem muszály, de én inkább Linux+XOrg+KDE+Firefox+stb..."

Egy egészséges piac versenyt is jelent, a verseny meg általában jó hatással van az árakra. Az Amiga pl egyáltalán nem volt méregdrága. Nem volt olcsó de azt az árat megérte.
    Én ami nagy kérdést látok az az, hogy mennyi is egy OS, vagy egy irodai szoftvercsomag reális ára, amik ugye az M$ alapvető termékei? Ha a Windóz monnyuk 30 ezer forint, a Linux viszont ingyen van, az M$ Office monnyuk 60 ezer forint, az OO viszont ingyen van, és eközben a M$ milliárdos extraprofitokat termel?
    Ebből a milliárdos profitból hány a területen dolgozó, kisebb cég tudna dolgozni, év valóban innovatív fejlesztéseket bevinni a piacra, amelyek közül aztán a júzer valóban ki tudná választani, hogy melyik tetszik neki, és melyik nem.
    Ehelyett van az 5 évenként új windóz, a fizetős oldalon.

Az open-source oldalán meg tényleg hatalmas a fejlődés, de talán az M$ nem is jelent akkor a kihívást, mint egy valóban pezsgő piac jelenthetne.