• NEXUS6
    "Röviden, ..."
    Még jó! Képzelem mi lett volna ha belemegyünk a részletekbe.
    ;)))

A magam részéről ezek után is fenntartom azt, hogy a win 3.0 - 3.11 nem volt igazán lényeges mérföldkő. Annyi volt, hogy a M$-t benttartotta a GUI OS-ek piacán. Te azt mondod optimális volt, én azt mondom kielégítette az akkor megkövetelt minimumot, semmiben nem volt kiemelkedő, azon kívül hogy nagyjából elég volt neki egy DOS-os gép is.

"Szóval ha elfogadjuk, hogy az MS-nek monopól hatalma van a szoftverpiacon (ami nem igaz)..."
    Én ilyet soha nem írtam, én azt fejtegetem, hogy a személyiszámítógépek OS-ének piacán van monopóliuma, amit arra használ ki, hogy más piacokon is hasonló monopóliumra tegyen szert. Az irodai szoftvereket már megszerezte, és az internetes böngészőket is.

Más távolabbi piacokra is szemet vetett, pl konzolok. Bár az xbox-nak inkább az volt a feladata, hogy a SONY hegemóniáját megtörje, hogy ne tudja megvalósítani azt amivel fenyegetőzött, hogy olyan fícsöröket épít bele a konzolba, amivel a homePC felhasználókat át tudja csalogatni.

Amiket a 90-es évek eleji PC hardverről írtál abban tökre egyetértek, ezért nem értem miért akarod bizonygatni, hogy az akkori PC HW és SW rendelkezett olyan tulajdonságokkal, ami a mai abszolút monopóliumhoz vezetett. A mai abszolút monopóliumhoz, a versenytársak kihalása vezetett. Az evolúció így működik.

Másrészt a PC szép lassan gyűjtögette a maga "kis" rajongó táborát, a HW a versenynek köszönhetően már akkor is viszonylag olcsó volt (de oylan is), az emberek meg megelégedtek azzal, hogy 10 évvel a grafikus OS-ek megjelenése után is DOS-ozzanak. Ugyan úgy örültek ha benne volt a megahertz a gépükben mint most, és marhára igénytelenek voltak minden más tekíntetben, akárcsak most.
    A M$ marketingjében megjelenő kvázi-profizmus meg mindíg is azt sugallta, hogy nem vagy hülye, ha minket választol, és ezzel meg is nyugodott az ő lelkük.

Az emberek az irodai gépeket mindíg is komolyabbnak gondolták, mint a kifejezetten otthonra készült játékgépeket, és mindent megtettek, hogy a drága irodai gépeket valahogy haza vihessék. A M$ meg adta a lovat alájuk. Pedig a kifejezetten othoni felhasználásra szánt gépek akkor is és most is sokkal többet tudtak/tudnak, mint egy prosztó de jó drága irodai PC, esetleg egy szerver.

Szerintem kb ennyi az M$ sikerének az alapja, nem kell ezt túlmisztifikálni.