• JeD
    Na, erre azért reagálnék :) Kezdem a végénél.

> Mindezen dolgok mellett amiket leírtál azt kell gondoljam, hogy te valójában
    > nem vagy fantasy rajongó, mert pont azokat a csodákat, csodálatos dolgokat
    > kritizálod amik varázslatossá, nem evilágivá egyszóval Fantasy-vé teszik.
    Tévedsz; igenis fantasy-rajongó vagyok. Csakhogy azok a dolgok, amiket leírtál, egyáltalán nem így vannak a könyvben. És nem véletlenül. A GYU-ban nem egy Salvatore-könyvnek, vagy egy DnD filmnek megfelelő mágia van! A zöme sokkal rejtettebb, átvittebb. De legalábbis stílusosabb. Még a legnagyobb varázslat a könyvben (a tűz Charadras és Moria között) sem a célzott tűzgolyó jelleg volt... Egyébiránt is, a "power corrupts" érzés az végig benne van, nem csak a gyűrűkben.

> Sztem egyáltalán nem volt sem vontatott, sem röhejes a mória troll elleni
    > küzdelem. Erre igazán nem is tudok többet írni mert nem értem, hogy miért
    > mondassz ilyeneket. Sztem egy nagyon jó kis akciós jelenet volt ami igenis
    > adrenalin fokozó volt. (Főleg moziban.)
    Nekem a következő a bajom vele. Egyrészt a troll hülyén nézett ki. :) Másrészt a csatának semmi dramaturgiai szerepe nem volt, csak "főbossz" jelleggel (és akkor annak már sokkal jobb volt a Predator a végén). Szóval pl. ezért írtam lejjebb azt, hogy csinált belőle egy hack'n'slasht. (Egyébként irreálisan sok gondot is okozott a csapatnak, kb. ez volt a 3 film legerősebb ellenfele :))

> A rohani sereg. Ha tényleg olvastad a könyveket és igazi rajongója vagy a
    > történetnek, akkor biztos emlékszel rá, hogy Tolkien milyennek is álmodta meg
    > a rohani lovakat. Igazából erre sem akarok bővebben kitérni mert ha olvastad,
    > akkor tudod mire gondolok, ha nem akkor meg.... (Egyébként emlékeztetésként, a
    > Mordorban lévő néhány ló (pl. a nazgulok lovai) is, sőtt Keselyüstök a mearák
    > vezére is Rohanból való.)
    Khmm, ne keverjük a szezont a fazonnal :) A rohani lovak közönséges lovak, egyszerűen jobbak, mint az átlag. Mint mondjuk a japán autók. :) A különlegességet a rohaniak hozzájuk való viszonya is adja, ez nyilván a nevelésben is megmutatkozik, de ENNYI. Falmászás skillt nem kapnak.

A mearák más tészta, de ők nincsenek sokan, s a királyi család használja őket. Az ő örökségük pedig jóval régebbi, mint a rohani embereké, úgy tartják, hogy Oromë hátasa leszármazottai. Valóban különleges a többi rohani ló is, de legfeljebb csak úgy lehet, mint pl. Dol Amroth népe (Imrahil) a gondoriak között.

> Most őszintén... Az jobban tetszett volna ha Gandalf és Szarumán a puszta
    > kezükkel püfölik 1mást?????
    Az tetszett volna, ha valami akarat-párbajt vívnak, mert valószínűleg így is történt, és nem két, egymást a szakállánál lóbáló télapót látok, akik túl sokat Caveman Ugh-lympics-eztek. Azt is meg lehet oldani látványosan, mittomén, ráközelíteni a szemekre, abban lehet mutatni mindenfélét, stb... szóval nem fizikai síkon megvívni az ütközetet.
    Komolyan azt gondolod, hogy ez az elcseszett mortal kombat illett a világba? (A filmébe lehet, ez vele a bajom :))

>> mágia kiűzése Théodenből... TÉNYLEG nem vette észre senki, hogy 40 évvel
    >> öregebb, mint kéne?
    > De, sztem mindenkinek feltünt. Pont ez volt a lényeg. A mágia, és Szarumán
    > gonosz befolyása alatt "meggörnyedt".

Meggörnyedt, de nem megöregedett! Azért ez lényeges különbség. Vagy talán szerinted a mágiát annyira "imádó" rohaniaknak nem esett volna le minden sokkal jobban, és nem cselekedtek volna, ha ezt látják?
    Ami a könyvben történt, az Grímának hosszú évek munkájába került! Théoden valóban megöregedett: lélekben, és ez bizonyára kihatott egészségére is (+ lehet, hogy mérgezte is). De amikor Gandalf meggyógyította (és nem úgy, hogy fejbeverte a bottal, jézus, az is milyen szánalmas volt), akkor sem lett hirtelen virulóan egészséges, nem tűntek el a ráncai, stb! Egyszerűen csak "megemberelte magát".

A végére: most nem csak arról beszélek, jó volt-e a film, vagy sem. Szerintem nem, de le is írtam miért (logikátlanságok, rendezési problémák). Arról is, hogy a GYU "feeling"-jét átadta-e. És hát bizony nem. Látványban valóban sokat nyújtott, s az nem is volt rossz, de ez nem meglepő, mivel a "hivatalos" GYU franchise illusztrációkból indultak ki. Viszont szinte minden más hibádzik.