• shabba
    #39
    Pár éve már olvasgatok a neten külföldi híroldalakat is, ahol netes technológiákkal is foglalkoznak, xDSL-lel, FTTx-szel, meg persze a ma már megkerülhetetlen 3play-lel.

    Egy STB-nek 100 Mbps-es ethernet portja van, így ekkora adatsebességen bejövő streamet akár ki is bonthat. Az ADSL-nek a maximuma 8Mbps, az ADSL2+nak 24. Egy VDSL2 már 100 Mbps-et tud max de ezek az értékek csak kis távolságon belül tarthatók. Egy ethernet kapcsolódás is 100 Mbps-es de az stabilan.

    Hogy egy STB mit tud ebből dekódolni az rajta áll hw-ben és sw-ben. Nem tudom nálatok a Kiss-nél milyen chipekre építkeztek de pl. a Broadcomnak vannak olyan System-on-Chip egységei ami akár 2 HD streamet is képes párhuzamosan dekódolni H.264-ben up to 40Mbps-es bitrátán. Ez ugye azért ennyi hogy Blu-Ray és HD-DVD-hez is passzoljon a chip. Egy ilyen SoC-ből jó kis STB-ket lehet építeni ktv-hez, műhódhoz, IPTV-hez, meg Blu-ray, HD-DVD játékosokhoz is megfelelő. De ma már a legtöbb decoder csip képes elbolgodulni 2 HD streammel, ennyi a mai elvárásokhoz a fejlett országokban kell is.

    A ti Kissetek mit tud? 2 HD-t, 1 HD vagy 2 SD? Mondjuk szerintem a jelenlegi Tíkom ADSL infrastruktúrán a HD képességel felesleges fjúcsör, SD-nél nem nagyon fognak egyhamar többet használni. Állítólag az HBO jővőre már HD-vel is bepróbálkozik. Ha csak ez az egy HD csati lesz akkor még szűkösen de kevés ügyfélnél összejöhet, de 2 HD streamhez már édeskevés az ADSL kapacitása.