• shabba
    #38
    Amire én gondoltam és írtam az pedig az van a vonal aminek adott a fizikai kapacitása, ez függ a kábeltávolságtól és minőségtől. Optimális esetben ha elég közel lakik az előfizető a központhoz és van legalább egy up to 8Mbps-es sebessége akkor rendelhet IPTV-t. De ezzel a feltétellel a felhasználók igen magas százalékát kizárják a potenciális vásárlók köréből.

    Eddig a két szolgáltatás a net és az IPTV dedikáltan kapta a sávszélt, vagyis nem zavarták egymást. Az IPTV kapott 5Mbps-et, ebbe belefért 2 video stream, hangsávok, PIP, egyéb adatok. Mellette lehetet még 2Mbps-es netet rendelni ez összesen 7 Mbps volt, overheadekkel együtt 8 mbps-es linksebességet kívánt.

    Viszont most ha megemelik a 2 mbps-es netcsomagot up to 8 Mbps-re akkor kvázi ha valaki nem néz TV-t akkor a teljesen 7 Mbps-es nettó sebességet elhasználhatja a netkapcsolatra ha bírja a vonala. De ha bekapcsolva az IPTV-t akkor máris elkezd majd fogyni a netes sávszélessége mert a TV abból fogja elvenni a részét. Ha mellette még rögzít is valaki akkor eleszi majd az 5 Mbps-jét az IPTV és netre nem marad csak 2 Mbps.

    Persze az előfizetőnek szerencséje van és a vonala bír legalább 15 mbps-et akkor ugyanúgy menni fog függetlenül az up to 8 Mbps-es net meg az IPTV is akkor is ha 1x használja. De erre jóval kisebb az esély mint a 8Mbps-re.

    És akkor eddig még csak egyetlen STB-ről beszéltem, ami azért egy háztartásban ma már édeskevés. A háztartások majd 3/4-ében legalább két TV van, több helyen akár 3 is. Ha mellett még rögzíteni is lehet az legalább 3-4 streamet jelent.

    Ráadásul most elég béna rendszer is van mert a 2. STB merevlemezére nem enged Tíonlány rögzíteni mert csak 3 streamet ad 2 STB mellett nem pedig 4-et. Ez így elég béna. A felhasználó nem szereti azt ha egy technológia korlátaiba állandóan beleütközik, ő csak használni szeretné a technikát úgy ahogy neki tetszik.