• shabba
    #36
    SD képminőségre jobb lenne a 3Mbps, de a szolgáltatók jellemzően 2Mbps-et adnak, H.264-ben azért annak is jó képe van. A gond nem ezzel van hanem ott hogy a szolgáltató leszedi műhódról egy viszonylag kis bitrátákú MPEG-2-ben mert nincs jobb forrás és azt konvertálja át 2Mbps-es H.264-re. A realtime konvezió miatt ez nem kedvez a minőségnek. Ha a média tulajdonos a műhódra H.264-gyel encodeolt változtatot is felrakna IPTV-re optimalizált 2Mbps-es bitrátán, akkor az nem kellene átkódolni. És ha a média tulajdonos egy jó minőségű forrásról készítené el a 2Mbps-es H.264-es streamet akkor annak a minősége sokkal jobb lenne mint a mostani sokadik konverzión átesett.

    Persze jobb lenne az SD ha mondjuk 3 MBps-en küldenék az 5-7 szerintem tök felesleges, annyi csak MPEG-2-es kódoláshoz kell de az IPTV-nél ritka és a műhódról jővő forrás is ritkán ekkora bitrátájú mert spórolna a bitrátán.

    HD-nél a 10-12Mbps H.264-ben elég, MPEG-2-nél 20 is kellene 1920x1080i-hez, 1280x720p-hez kevesebb is elég. Viszont ehhez már megfelelő sebességű IP kapcsolat is kell, az ADSL ide már édeskevés. FTTC+VDSL2 kell vagy aktív ethernet kapcsolat.

    ADSL-en az IPTV nem igazán megfelelő, főleg a hosszú last mileos konstrukcióban ahogy ma a telecom cégeknél megvan. Ahhoz hogy a sávszélességet a kívánt szintre emelhessék ADSL-nél komoly fejlesztések kellenének hogy az optikai végpontot közelebb hozzák a fogyasztókhoz egy sűrűbb node hálózat keretében. Egy hagyományos hosszú rézvetékes ADSL2+ 512kbps és 24 Mbps között teljesít, de a nagy sebesség csak igen rövid távolságra biztosított az ügyfelek döntő részénél kis sebességek lesznek ami az IPTV-hez kevés. De ha kiépít a telecom cég egy sűrűbb node hálózatot és mondjuk 1-1.5km közelségbe hozza az optikai végpontot akkor a rövidebb réztávolságon az ADSL2+ már 16-24 Mbps között fog teljesíteni és a minimálisan 16 Mbps-es érték már jobban megfelel az IPTV elvárásainak. Ennyin SD képminőségben már akár 4-5 video streamet is lehet adni és mellett nagyobb sebességen netezni. HD-hoz viszont ez kevés, talán csak 720p minőségben fél el két stream de az már necces. A full HD-hez 50-100 Mbps körüli adatkapcsolatra van már szükség.

    Pl. az AT&T IPTV szolgáltatása a Uverse azért tiszta csőd mert először ugyanazt a Tatung STB-t adták amivel itt is kezdte Tíonlány. De az amerikai mércével mérve egy vicc volt, még digitális kimenet sem volt rajta és olyan szűk képességei voltak hogy csak nevetni lehetett rajta és HD-t sem tudta. Most novembertől elkezdték Motorolára cserélni ez már tud HD-t, szolgáltatásaiban is. De ez ott még mindig kevés a ktv és műhódas cégek évek óta ennél is jobb szolgáltatás kínálnak amihez az amcsik már hozzászoktak nem akarnak visszalépni. Az AT&T hálózata 1.5km fölötti node távolságra épült és VDSL2-n 25-100 Mbps közötti sebességre képes. De a 25Mbps minimum kevés a HD IPTV-hez, ezért most még csak 1 HD stream lehet(9 Mbps-en) és 3 SD(2Mbps-en), meg max 6Mbps-es net. Ez overheadekkel együtt meg is telít egy 25Mbps-es vonalat. De ez amerikában kevés 1 HD stream az ott nevetségesen kevés. A fogyasztó ott elvárja hogy 1x akár 2 HD streamet is rögzíthessen van nézzen. Pl. csütörtökön amikor megy a C.S.I meg a Grey's Anatomy párhuzamosan akkor az ott alap hogy egyiket HD-ben nézik, másikat HD-ben rögzíti az STB. Ezen AT&T IPTV-je elvérzik, ktv-n meg műhódon nem probléma ez évek óta.