• BiroAndras
    "Jahh, a kis túlzásod az volt, hogy 1-1 esetből általánosítottál."

Sokkal több eset volt az, csak olvasgasd a hozzászólásaidat.

"Ehhez képest én tudatosan kerülöm, hogy bármit válogatás nélkül hülyeségezzek."

Mondtam én, hogy válogatás nélkül?

"Hagyjuk már az ilyen igazán értelmetlen akadékoskodást..."

Nem akadékoskodás. Ezek a tesztek nem mutatják meg, hogy pl. játékokban mennyire lehet kihasználni a teljesítményét.

"Csahogy ezek a hétköznapokban is gyakran használt, nagy teljesítményt igénylő dolgok."

Milyen hétköznapokban? Játékoknál biztosan nem.

"Itt 1db (különböző felbontású) mpeg2 stream dekódolása volt."

Jó, akkor nézzük ez mennyiben érdekes. Eleve az mpeg2 elavult formátum, tehát nem is ezzel kéne nézni. Ez a teszt így megint csak arról szól, hogy asztali BR lejátszókba mennyire lesz jó a cell.
    Aztán meg 1db HD videó lejátszása PC-n sem gond, így nincs gyakorlati jelentőssége. Igaz, elveszi a CPU teljesítményének jó részét, de HD videót csak teljes képernyőn játszik le az ember, így másnak nem is kell a teljesítmény közben.
    Egyébként érdemes megnézni, hogy mit írnak az optimalizációról. Jobban megvilágítja, hogy miben erős, és miben gyenge a Cell. Pl.:
    "The VLD code in an MPEG2 decoder has a lot of branches and needs significant optimization to run well on the SPU. Our optimizations include algorithmic tuning, lookup-table modification, fast bit manipulation with SPU intrinsics, static branch prediction with the gcc compiler's __builtin_expect pragma, function inlining, and global register assignment. Most of the optimizations also reduced the instruction count and eliminated or minimized branch penalties."

"Nyilvánvalóan abban is elég jól szerepelt volna."

Nyílvánvalóan arra való a teszt, hogy ne találgatni kelljen.

"Ezt már kurvára únom, hogy egyszer megbeszélünk valamit, te is egyetértesz/belátod, erre újfent előjössz vele, mintha kitörlődött volna a fejedből. És még te mondod nekem, hogy az én agyam read-only...
    Szóval, NEM konzol chip, az csak az egyik alkalmazási terület.
    Jó lenne, ha most már többször nem neveznéd konzol-chipnek.
    Főleg, hogy épp arról próbálsz győzködni, hogy nem is igazán jó konzol-chipnek. Dumálsz össze-vissza."

Megint feleslegesen dühöngessz, és személyeskedsz itt nekem. Ha már elfelejtetted volna, itten a PS3-ról beszélünk, és abban a cell pontosan konzol chip. Mint már sokszor mondtam, DSP-nek és matematikai segédprocinak kiválóan alkalmas, ebben nincs vita. Bár merültek fel kétségek ezel kapcsolatban is, ezek messze nem olyan komolyak.

"Igen, csakhogy a manapság főleg erre van szükség."

Igen szükség van, de nem feltétlen játékokban.

"Végső soron ez fog dönteni, de már most meg lehet nézni, ki mondja az egyiket, és kik a másikat. Meg azt is, milyen, mennyire túlzó vagy nem túlzó érveket mondanak, stb."

Játékfejlesztők mondják (igen, olyanok is, akik nem hülyék). Igazából mindegy is, hogy ki mennyire hozzáértő, mert ha csak azok fejlesztenek jó játékokat PS3-ra, akik most dícsérik a cell-t, akkor az X360 lesöpri a piacról. Ha meg azt nézzük, hogy a konzol piac a PC-s rovására növekszik, akkor nem nehéz megjósolni, hogy a PC-khez hasonlóan programozható konzol több fejlesztőt fog vonzani, és gyorsabban meg tudják taluni.

"Ha nem hiszel a fejlesztőnek, higyj ennek az oldalnak"

Jó legyen. De akkor is ott van az, hogy a DX10-es kártyák egy nagyságrenddel jobban programozhatók.

"Önmagában tuti nem jelent 5x-ös gyorsulást."

Egyáltalán nem biztos. Arról van szó, hogy a meglevő nyers teljesítményt sokkal jobban ki lehet használni. Hasonlítsd össze a DX9-es és DX10-es kártyák felépítését.

"Te az CPU-t terhelő overheadról beszélsz, de az is csak 20%."

Nem arról beszélek, hanem arról, hogy pl. a shader egységeket tetszőlegesen össze lehet fűzni anélkül, hogy a CPU-nak bármi dolga lenne közben. Ezt korábban nem lehetett.

"Nem, ha sok adatot kell párhuzamosan feldolgozni - de nem 1000x egymás utána, hanem vektoronként, és utána egy rövid ideig más kell csinálni, majd újra ezt."

Nem gond, ha megfelelően van szervezve.

"Lehet, hogy egy CPU-hoz képest "sok", de általánosságban kevés."

Mit jelent az általánosságban?

"20% overhead-csökkenés van"

Nem kevés az.

"Nagyságrendekről beszéltem. Ha csak olyan lenne, mint egy (nem létező) 3.2GHz-es 68k, az sem rossz."

Igazából nem tudjuk, hogy milyen, mert nincs még rá teszt. De azért pár dolgot lehet tudni. pl. nagyobb mennyiségű adattal biztosan nem boldogul a memóriakezelés miatt.

"Ne keverj össze mindent. Ez a main-memóriához való hozzáférésre vonatkozik. Itt most a local storage-ről van szó."

Nem keverem össze. A local storage elég kicsi, sok feladatra nem elég.

"Természetesen a legtöbbet 1 ciklus alatt, mint a mai procik többsége. (Nem számolva az I/O műveleteket, amik itt ráadásul szintén 1-2 ciklusúak.)"

Na ez az, ami nem egészen így van. Ezek átlagos számok, amik normális használatra vonatkoznak. Egy-egy utasítás, vagy kombináció lehet ennél sokkal lassabb is, és ha ezek túl sűrűn fordulnak elő, akkor drasztikusan romlik a teljesítmény. A cell szerencsére ilyen szempontból jó, mert a legtöbb ilyen probléma a memóriakezelésből adódik. De azért lehetnek itt is trükkös dolgok.

"Sok gyenge játék szerinted többet ér, mint akár harmad annyi nagyszerű játék? Szal, nem csak a mennyiség számít, a minőség is."

Nem erről van szó. A játék elkészítésére adott egy határidő és egy költségvetés. Az eredmény olyan jó lesz, amit ebből ki lehet hozni. Vagy ha a másik irányból nézzük, az adott minőségű játék elkészítése több időbe és pénzbe kerül, ha nehezebb programozni az adott platformot. Tehát nem kevesebb szar és több jó játék lesz rá, hanem pont fordítva.