Ha nem abból indulnál ki, hogy csak neked lehet igazad, vagy inkább az általad pártolt egyéb vélemyény lehet csak minden szempontból helyes, nem erre a következtetésre jutnál.
"És ezt honnan szakértetted meg?"
Onnan, hogy elolvastam. Talán te is olvasd el. (Ha egyátalán tudod még, itt melyik cikkről is van szó.)
"Na igen, a szintetikus tesztek, amiknek már régóta nem tulajdonítanak nagy jelentősséget semmilyen procinál a hozzáértőbbek."
Nem, egyátalán nem szintetikus tesztekről van szó. Látom, megint feleslegesen linkeltem a múltkor erről egy jó hosszú oldalt. Követeled a linkeket, aztán meg sem nézed.
"A hiteles tesztek a valódi alkalmazások, vagy azok szimulációja."
Pontosan azok voltak.
"Meg azt is mondtam, hogy eleinte nem fogják tudni kihasználni, és úgy tűnik ebben is teljesen igazam lett."
Óh, ehhez mekkora jóstehetség kellett...! Ezt mindenki tudta.
Viszont pl. fizikára akármikor használhatják, adott a Cell alapú motor és az API.
"Ilyet ki mondott? Arról szól a mondás, hogy az IBM a korábbi terveknél jóval kevésbbé fog a cell-re építeni, mert vagy nem lett olyan erős, ahogy tervezték, vagy ma már más lehetőségek tűnnek jobbnak."
De ez eleve egy hülyeség, hogy "nem lett olyan erős, mint amilyenre tervezték". Pontosan olyan lett, amilyenre tervezték: FLOPS-ban hozza az elvárt szintet, és lévén nem egy full-featured Power CPU van benne, nem is olyan erős, mint azok.
"Nem kell mást tudni, mivel erre való."
Nem, nem csak erre való! Lásd GPGPU alkalmazások, és főleg az eleve a G80-hoz fejlesztett CUDA rendszer.
"Mint már mondtam, az még a régebbi generáció, a G80 sokkal többet tud (nem csak teljesítményben). És vannak kétségeim az optimalizációval kapcsolatban is."
Majd meglátjuk, ha kipróbálják G80-on is. Igen, rugalmasabb a G80, de nem tud mindent, amit egy CPU. És mint már írtam, sok esetben nem tud érdemben segíteni a PCI-Express busz túloldalán lévő normál CPU.
"Hát, én mindenhol azt olvastam, hogy olcsó GPU-nak akarják használni. Arra biztosan alkalmas, és biztosan jelentős piaca van. Az Intel integrált GPU-i is igen jól fogynak."
Azt még akkor írták az újságok, amikor még szinte csak a nevet lehetett tudni, meg hogy CPU+GPU. Most már többet lehet tudni, nézd meg pl. ezt a cikket:
"Ezt már megbeszéltük. Lehet, hogy a mostani átlaghoz képest még jó, de mire igazán elterjed (gyártási problémák ugye...), addigra már az átlag a dualcore lesz. Egyébként meg az átlagnál esetleg kicsit jobbat sem "viszonylag erős"-nek mondjuk, hanem inkább átlagosnak."
Még jó, hogy 1db CPU mag gyengébb lesz, mint 2db CPU mag, ha az egyszerűbb, nem platform-optimizált alkalmazásokat nézzük. Viszont - ahogy már ezt is megbeszéltük - a Cellben ott vannak még az SPE-k is, amik majdnem annyit tudnak, mint a CPU mag általános dolgokban is. Meg azt is megbeszéltük, hogy egy áltagos CPU idejének nagy részét matematikai számításokkal tölti sok alkalmazás esetén, és ha ezt levesszük a válláról, igencsak megkönnyebbül.
"Nem egészen, mivel a CPU magok egyelőre nagyrészt kihasználatlanok, így még nem akkora a veszteség."
Ez már csak kukacoskodás.
"Nem hiszem, hogy a 7800-on alapulna, mert akkor nem mondanák gyengének. Nekem úgy rémlik, hogy a 6800-ból fejlesztették."
Az NV4x (6800, stb.) és a G70 (7800, stb.) között viszonylag kisebb architektúrális különbségek vannak, lényegében az utóbbi az első módosítása, kisebb továbbfejlesztése. Ehhez jön a kisebb vonalvastagság és a magasabb órajel. Így született az RSX is, fél-mellékágként. (Egykbént eleve úgy volt, hogy 2x gyorsabb, mint egy 6800-as.)
"Azt mondják, hogy a specifikáció alapján, és a tesztek szerint is gyengébb, mint az X360 GPU-ja."
Egyes dolgokban gyengébb, más dolgokban meg erősebb. És az utóbbiak nagyon is gyakorlatias dolgok, ellentétben a másik elméleti maximumával. Asszem talán a legutóbbi Wii-s topikban volt linkelve egy táblázat.
"Sokkal nehezebb, mint a PC vagy XBox fejlesztés. És nem csak a HW miatt, hanem azt mondják, hogy a fejlesztőkörnyezet is elég nehézkes."
Mindkettőnk állítása igaz. Relatíve nehezebb, de nem alig keresztülvihető, vagy ilyesmi, egy normálisabb programozónak. Ezt mondják, akik nem gyűlölettel a szemükben ülnek le elé fejleszteni (mert pl. világ életükben PC-re fejlesztettek előtte).
"Inkább könnyebb lenne (legalábbis eleinte), ha erősebb PPE lenne butább SPE-kkel."
Ne kavarj már! Ez egy teljesen másik eset lenne. És a legkönnyebb akkor lenne, ha az okos SPE-k mellé kerülne az az erősebb PPE. Sőt, még okosabbnak kellene lennie az SPE-knek, mint amilyenek most: nagyon jó lenne, ha a main ramot is meg tudnák címezni, nem csak blokkos DMA-zással.