• Munkas
    #76
    Hidd el nem azért írtam, hogy nem számoltam ki, mert nem tudom megtenni, hanem mert túl sok időt és energiát igényelne. Persze messziről jött ember azt mond amit akar :)
    A nagyotmondásról meg annyit, hogy valóban jobban alá kellene támasztani, csak ez olyan kérdés, amiben még a szakemberek is elég megosztottak. Így hiába linkelnék be, vagy hivatkoznék meg egy kazal cikket. Nem olvasnád végig. Szóval ha nem hiszed el akkor sincs baj :) Azért egy privit küldök.

    Azt sem árt végiggondolni, hogy mibe kerül egy-egy szél vagy naperőmű felállítása a tanyavilágba. Szerintem egy vezeték odahúzása olcsóbb lenne, ha meg nem kell mögé számottevő teljesítmény, akkor egy aggregátor biztos kedvezőbb lenne. Nem csak pénzben (mérgező gyártási hulladékok, melléktermékek, fenntartás, leszerelés stb.), de ezt már valamelyik fórumon ragoztam itt az SG-n.

    A bazi nagy erőművek, gyárak „egy adagban” igen nagy károsító hatásúnak tűnnek, de szvsz. nagyobb méretben mindenképpen hatékonyabban lehet termelni. A jobb hatásfok, meg kezesebb hulladékot és károsító hatást jelent.

    A hidrogéncellás kütyükben én nem látok túl nagy lehetőségeket, de nem tudni mit hoz a jövő. A fúziónak sok előnye van a fisszióval szemben, de attól sem kell tartani, hogy az urán pár száz éven belül elfogy. Persze itt az U-238 tenyésztését is számításba kell venni.