Komolytalan#52
""Egyébként egyátalán nem mind1, mivel a magyar miniszterelnök az országot képviseli. OV meg 1 pártot, amellyel való szimpátia nincs beleírva a személyi igazolványba (még)."
Aha. Tehát a regnáló miniszterelnök nem hazudhat, de a miniszterelnöki posztra pályázó politikus (aki ha jól hazudik akkor miniszterelnök lesz) az már igen. Működik a kettős mérce..."
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy amit egy miniszterelnök mond, annak van nemzetközi visszhangja, míg amit egy ellenzékben lévő pártelnök mond, annak nincs. Vagyis ha egy miniszerelnök hazudik, meg kamuzik, azzal odab.szhat akkorát a gazdaságnak, hogy dupla megszorító csomag kell (kiszámolták hogy hányszáz milliárd kárt okozott ezzel, ne tudd meg), ha meg egy pártelnök hazudna (persze nem hazudik, nincs bizonyíték), az jóformán az ország belügye lenne. Ugyebár meg lehet nézni, hogy - ha a botránykört kitágítjuk a hazugságon túlra - akkor mi is ment napokig a BBC vezető hírei között, meg mi nem. Szóval a lényeg, hogy - bár már 20. alkalommal kérem - még mindig nem tudtál konkrét bizonyítékot mutatni Orbán hazugságára. Ha valamire is reagálasz a hozzászólásomból, az ez legyen: mivel bizonyítod hogy Orbán hazudik? Ha ezt a részt kihagyod, akkor olybá veszem hogy csak maszatolsz meg terelsz, és a konkrét kérdést megkerülöd.
""Mondjál már olyasmit is, ami megtörtént, nem csak theorycraft/választási kijelentés."
Ha eleve kettős mércével mérsz (lásd fent), akkor nem tudok _neked_ olyat mondani, amit elfogadsz, hiszen szerinted mindenki más hazudhat csak a miniszterelnök nem... ORbán igérhet adó- és járulékcsökkentést, holott ő maga is tudja mekkora képtelenség, de az nem baj... Ő nem miniszterelnök, ő hazudhat ilyet."
Nem kettős mérce egy konkrét bizonyíték igénye. Ez pontosan az azonos mérce elve. A tényekben van eltérés, az a kettős: Gyurcsány bizonyíthatóan hazudik, Orbánnál ez nem bizonyítható. Video/hanganyag, vagy bármi olyan írásos anyag, amiben a Viktor állít valamit, és hitelesített. Hajrá.
""Hát igen, pár egyetemista tényleg fontosabb, mint az német kancellár, vagy az amcsi elnök"
Nem Orbán vs. Gyurcsány vitát folytatok, hogy ha mondok valamit Orbánról akkor te még nagyobbat mondjál Gyurcsányról."
Valóban nem. Én csak mellékesen megjegyeztem ezt, hogy egy egyetemi buli kicsit súlytalanabb, mint egy találkozó másik ország vezetőjével. Azt is leírtam, hogy hazugság itt sem történt, hacsak azt nem vesszük hazugságnak, hogy azt mondta, hogy lehet kampányt sérteni, aztán mégse sértettek. Ergo a tények az állításhoz képest pozitív irányba mutatnak, politikai hazugságra meg nem ez jellemző. Pl másik oldal hazugságában dübörög a lendületben lévő pannon puma az adócsökkentés közben, közben meg 10%+ államháztartási hiány miatt 10-70%-os gázáremelés meg adóemelés, meg a többi már felsorolni is sok. Az más kérdés, és azt alá is írtam, hogy csúnya dolog azt kimondani, hogy a kampánycsendet meg lehet sérteni, de ez nem hazugság. Ha pofánváglak, az nem hazugság. Csúnya dolog, de hazugságot kerestünk, onnan indult a vita.
"Hmm, folyamatos hazudozás az egészségbiztosítási járulékcsökkentésről?"
Az csökkent, asszem 40->36%-ra, de legdurvábban a társasági adó csökkent, 40->36->18%-ra Orbánék alatt.
"Orbán féle kampánycsendsértésre felszólító beszéd?"
Ez továbbra sem hazugság. Nem követendő, csúnya dolog, de nem hazugság.
"Fideszes szócsőnek használt állami tv 2002-es választások előtt?"
Hát nem tom, nem 2002-ben marasztalta el őket az Európai műsorszolgáltatók szövetsége, hanem 2006-ban. Konkrétabb arányt hogy akkor hajlottak-e jobban jobbra, mint most balra szerintem nehéz megbecsülni.
"Hmm, hmm, hmm... (Persze persze, Orbán nem tudott adócsökkentési törvényt hozni, hiszen nincs pozícióban, de a lényeg ugyanaz.)"
Nem tom, a kormányzásuk alatt volt adócsökkentés (lásd fentebb), meg volt pl 0% AFA alapélelmiszerre (utánuk 12%, most 20% lett), meg volt lakástámogatási rendszer, ami szuficites lett végelszámoláskor, annyira felpörgette az építőipart (ez elég komoly eredményük volt, Medgyessy is levette a kalapját előtte az emlékezetes Orbán-Medgyessy vitában). Szóval el lehet felejteni dolgokat, de azért azok még tények maradnak.