• Dj Faustus #22
    "Például elég banális az, hogy "a weboldalon hangos háttérzene szól ami túlkiabálja a felolvasást" - hát egy felolvasós böngészőnek nem az lenne a dolga, hogy csak a szöveget játssza le, a zenét ne?"
    1. Ez nem csak a felolvasószoftverek felhasználóit zavarja, hanem másokat is - ugyanis általában az ember akkor szeretne zenét hallgatni, ha ő azt kívánja (megnyomja a lejátszás gombot).
    2. A felolvasószoftverek a böngészőket (és egyéb programokat) egészítik ki (tehát a szöveg->hang konverziót hozzák létre), így a hang letiltását a böngészőben kellene megoldani.
    Ez még normál audió/videó formátumoknál könnyedén megoldható (nem rakod el a böngészőhöz a médialejátszó kiegészítést), de Flash esetén ezt hogy iktatod ki (ha a Flasht azért használni szeretnéd)?
    3. A felelősség elsődlegesen a tartalomszolgáltatóé. Ugyanúgy mint a műszaki eszközök használati utasításaiban a figyelmeztető bekezdéseknek (Ne használja a készüléket vizes helyiségben!); illetve a játékokban az epilepsziásokra vonatkozó dolgok (villódzás).

    "Nem igazán világos számomra, áruljátok már el, hogy miért is baj a táblázat, mi benne a nem akadálymentes?"
    1. Mivel a HTML nyelv első változatait nem professzionális layoutok kialakítására hozták létre, ezért nem volt a HTML nyelvben olyan megoldás, amivel ezt el lehetett volna érni.
    Viszont az Internetet gyorsabban elfoglalták a designos oldalt kívánó piaci szereplők, mielőtt valami elterjedt, bejáratott megoldás lett volna rá (közben meg dúlt a böngészőháború). Így szükségmegoldásként a táblázatok jöttek be a képbe.
    Közben viszont a böngészők valamelyest "letisztultak", a különböző webes nyelvek lehetőséget kezdtek biztosítani a design-os kinézethez.
    2. A táblázatokat lehet használni, csak nem az oldalszerkezet kialakítására. Az egyik ok az, hogy a klasszikus egymásba ágyazott táblázatokkal történő pozícionálás során az egyes elemek vizuális sorrendje nem egyezik meg a HTML forráskódjában található tartalmi részek sorrendjével. Másrészt a csak táblázatos oldalszerkezet használata szükségtelenül naggyá, többször betöltendővé (a külön CSS file-t elég csak egyszer betölteni) teszi az oldalt. Bővebben erről itt, illetve itt.

    "Ez az ügyes kis progi átkonvertálja úgy az oldalskat, hogy a táblázatban levő dolgokat egymás alá teszi, tehát nem jeleníti meg a táblázatot, csak az egyes cellák tartalmát, egymás alatt. "
    Nehezebb egy programnak átkonvertálni a megfelelő sorrendre való sorbarendezés, mint eleve logikusan sorrendbe szervezni az oldalt.

    "teljesen felesleges lenne akadálymentesíteni, mivel a vakok általában nem szoktak"
    Persze vannak olyan esetek, ahol eléggé nehéz a teljes akadálymentesség megoldása (például egy zenét hogyan közvetítesz egy süketnek? vagy egy absztrakt művészeti alkotást/képet hogyan mutatsz be egy vaknak? vagy hogyan mutatod meg a virágok illatát egy olyan embernek aki elveszítette szaglóérzékét?), de az esetek többségében azért megoldható (és sok esetben elvárható is lenne) az akadálymentesítés.