• mogyi925
    #16
    Akkor egy-két előadás anyaga, amit minden komoly webfejlesztőnek illene ismernie:

    Bártházi András: Diszkrét JavaScript
    Károly György Tamás: Elérhetőség...
    Beszélgetés a webes programozás vakokat érintő kérdéseiről

    Nem kell kétségbeesni, ha 2005-ben vagy 2006-ban lemaradtatok a fenti előadásokról, mert idén is lesz WebKonferencia, és valószínűleg ott lesz Torma Zsolt és Károly György Tamás is, akik a témával minden Konferencián szoktak foglalkozni, érdekes előadásokon. Mondjuk - egyszerre általában három előadás zajlik a Konf-on - sajnos látszik a résztvevők számán, hogy ez elég kevés embert érdekel, viszont a kijövők arcán az szokott tükröződni, hogy megértették az elmondottakat, és hatással volt rájuk. (Zsolt vak programozó, és mindig meg szokta mutatni, hogy egy weboldalból mit érzékel a felolvasóprogram. Döbbenet, hogy némelyik - látók számára teljesen triviális - lap használhatatlan, ha csak hallod a rajta lévő szöveget. [A felolvasó általában megmondja azt is, hogy az adott szöveg milyen elemként szerepel a honlapon, pl. egy képfeliratnál, linknél, táblázatfejlécnél, header-nél külön kiemeli, hogy miről van szó. Példának okáért az sg.hu fórumaira egy vaknak kevés esélye van képet feltölteni, hiszen pl. a hozzászólás alatti gombokról csak annyit tud meg, hogy az ott egy kép objektum, pedig az alt="" tag helyes kitöltése esetén a program meg tudná neki mondani, hogy ez egy kép, a felirata "képfeltöltés", és kattintható.)

    A legtöbb flash-weboldal pedig egyenesen használhatatlan a vakok számára, főleg, ha a szövegeket is képként tárolják.

    Az SG egyébként elég minimálisan kezeli a problémát: van egy külön vakbarát oldal, de képzeld el, hogy szemüveges vagy, és az SG külön oldalt kínál a szemüvegesek, vagy épp a kövérek számára - ez így elég diszkriminatívan hangzik. Sokkal barátságosabb, ha maga a főoldal vakbarát (szebben kifejezve: elérhető), és a látássérült olvasó nem érzi magát kirekesztve.

    A másik ok, ami miatt érdemes ügyelni ezekre a dolgokra, az, hogy egy weboldal célja nyilván a minél több látogató elérése, ehhez pedig kulcsfontosságú a keresőkben elért helyezés. Nos, a keresők is körülbelül annyit "látnak" egy oldalból, amennyit egy vak, hiszen a kereső adatbázisába illetve a felolvasóprogram hangkimenetére sok szempontból hasonló szűrésen keresztül kerül be a weboldal tartalma. Keresőoptimalizálás és vakbarátság (elég rossz kifejezések, együttesen elérhetőt szoktak mondani ezek helyett) szempontjából a minimum az, hogy az adott weboldal teljes funkcionalitású legyen JavaScript nélkül, karakteres böngészőben (pl. links) is. Nem lehetetlen feladat a diszkrét JavaScript, és a fentiek az AJAX-szal és a "webkettő" mizériával is összhangban tudnak maradni.