• remark #111
    >>>
    "Sokmindent irsz de az megse derult ki szamomra hogy akkor most vegyek-e CE-t vagy Embedded XP, es fog-e futni rajta az a sok okossag ami Linux alatt fut, vagy nem?"

Miért nem derül ki? Az Embedded XP garantáltan jó. A CE kérdéses, mert az egy kicsit más, utánna kell nézni.
    <<<
    Beszelgtunk arrol (massal) hogy vannak feladatok amiket mennyivel egyszerubb Linux-al megoldani. Te kiemeled a 32 MB RAM + floppy kinfigot es kijelented hogy ez Windowssal is tokeletesen megy.
    Orulok hogy az adott feladat megoldhato Windowssal is, de en azt is szeretnem tudni hogy hogyan, es erre nem valaszoltal eddig.

>>>
    "Miert irod hogy "Van egyébként Embedded XP is ... biztosan fut rajta minden"?"

Mert van.
    <<<

Ugy latom ezt a kerdes nem volt egyertelmu.
    Mi az hogy "Van egyébként Embedded XP is"? Az volt a tema hogy elerheto olyan Linux "disztribucio" ami egy igen minimalis PC-n (32 MB RAM, floppy) is elfut, es egy jopar dolgot megcsinal. Ha te megemlited hogy "Van egyébként Embedded XP is" akkor ezzel azt mondod hogy ugyanezen a gepen az Embedded XP is elfut, foleg mert meg melleteszed azt is hogy "biztosan fut rajta minden" (mintha megerositened hogy akkor fogjak Embedded XP-t az megcsinal mindent amit felsoroltam). Aztan persze kiderul hogy nem fut, de ez mar mit szamit, a lenyeg hogy leirhattad hogy "Van egyébként Embedded XP is".
    Ez olyan mint mikor arrol beszelgetunk hogy sikerult a Trabantombol egyszer 160-at kihozni, erre te megemlited hogy a te Ferrarid siman megy 300-at is. Kinek van itt Ferrarija? Kinek van itt 10x tobb memoriaja, meg CD-je meg mittomen mije a gephez. Adott egy feladat, oldd meg Windowssal, ha nem megy, azzal semmi baj nincs, mert a Windows != Linux, ezerszer elmondta mindenki, csak azt nem ertem hogy te miert nem tudod azt egyszer leirni hogy igen, erre a Linux jobb. Foleg hogy egyszeruen nem tudsz eletkepes Windowsos megoldast felmutatni, lasd lejjebb, te irod le hogy miert nem:

>>>
    "Ha holnap veszek egy Embedded XP kopiat akkor holnap este mar keszithetem is a floppymat amivel aztan bebootolok erre a 32 megas hdd nelkuli gepre, ami aztan stabilan es biztonsagosan fog uzemelni mint router?"

Egy floppy nem elég rá, és az Embedded XP-nek kevés a 32 mega (a mobilomban is több van).
    A WinCE-nek valószínuleg jó ez a HW is, de az sem biztos, hogy felfér egy floppy-ra (CD-rol futtatni egyszerubb és ezerszer gyorsabb). Utánna kell olvasni.
    <<<

Ne haragudj hogy mar igy fogalmazok (nem ellenseges akarok lenni) de nem erdekel a mobilod. Mit segit ez rajtam? Hogy megint megemlitesz valamit (nem ez az elso eset hogy elbeszelunk egymas mellett) ami nem a targyhoz kapcsolodik?
    Azt bogozzuk ki epp, hogy hogyan lehet minimum konfigokon Windows futtatni. Ha el tudod mondani, az nagyszeru, ha meg nem, akkor ne irj ide a temahoz nem tartozo dolgokat.

Azt vegulis belatom en is, hogy elkepzelheto (bar te se tudod biztosan, en meg plane nem ;-) ) hogy Windows CE-vel megoldhato a kerdeses feladat (mondjuk az sokat sejtet hogy az szerinted is inkabb PDA-ra van, azaz rajtam valszeg nem sokat segit ez se). De akkor minek kell 100 masik dolgot felhozni? Folyamatosan csak irsz es bovited a temat adalekokkal, mintha valami marketingest hallanek aki megprobal engem a feladathoz igazitani, nemhogy megmondana hogy a Windowst hogyan igazitsam a feladathoz.

Ugyhogy azt viszont te lathatnad be, hogy akarhogy is csavarjuk, ha valakinek egyedi igenyei vannak (ertsd: nem egy atlagjuzer atlag-napi atlagigenyerol van szo, ergo nem egy olyan igenyrol van szo aminek kielegiteset (egy kesz szoftvermegodlast) aztan 2 millio masik embernek is lehet eladni, ergo az MS nem vetodik a temara), akkor azt konnyebb gyorsabb es olcsobb vagy epp jobb (neha mashogy lehetetlen is) mas hasonszoruek megkeresesevel megoldani es megnezni hogy ok hogyan oldottak meg a problemat (ertsd open source community, forumok, stb.), mint varni arra hogy legyen egy olyan ceg a Foldon aki hajlando figyelembe venni azt hogy en is letezem.
    Ezt az MS sose fogja tudni megtenni, hogy kiszolgaljon minden igenyt, ez technikailag kivitelezhetetlen (hiaba is akar az elet minden teruleten o lenni a dominans, es hiaba akarja azt hogy miden megoldas tole szarmazzon) igy marad neki az a megoldas hogy 1) versenytarsakat (ertsd: mas igenyt kielegitoket) szepen elteszi lab alol 2) atformalja az embereket, hogy mindenki azt akarja amit neki van raktaron. (Es itt visszaertunk az MS vs. EU kapcsan elindult beszelgetesunkhoz... ;-) )

>>>
    "Szoval akkor ez szerinted realis alternativa hogy en megveszem a Windows CE forraskodjat es atirom/hozzateszek ugy hogy az pontosan azt csinalja amit en akarok?"

Magánszemélyként nem hiszem, hogy megveheted. Ez inkább HW fejlszto cégeknek szól, akik saját termékükhöz tudják szabni. Ezek egyelore PDA-k és telefonok, de elvi akadálya nincs, hogy router-eken is fusson (vagy akár mosógépen).
    <<<

Na, hat errol beszelek.
    2 dologrol beszelgettunk itt (masokkal): az egyik az volt hogy a Linux elfut ilyen gepen (lasd feljebb), a masik hogy ha egy adott igenyt megse vagy megse ugy elegit ki egy Linux disztribucio, akkor vallalkozo kedvuek foghatjak az egeszet es atalakithatjak a legaprobb reszletig.
    Erre te valaszul beirod hogy ezt Windowssal is lehet.
    Aztan en visszakerdezek hogy "tenyleg?"
    Erre te leirod hogy nem. De lehetne. Meg hogy elvi akadalya nincs. Ah. Az hogy minek mi az elvi akadalya ez annyira nem tartozik ide. Ez olyan mint mikor azt valaszoltad valakinek hogy a Windows is multiplatform mert: "A win is megy x86 mellett PPC-n (X360), Alpha-n, Itanium-on, meg bármin, amire portolják." Amit irsz annak semmi ertelme. A linux is mindent lefuttat a vilagon, mindent amit megirnak ra. Es minden platformon lefut, amelyikhez csak portoljak. Sot, a Mac OS is mindenhol elfut, amire csak portoljak. stb. (Az mas kerdes hogy linux a valaki altal belinkelt adatok szerint _tobb_ processzor architekturat tamogat, de ezt te nem is cafoltad, csak azt irtad hogy a windows is multiplatform, ami igaz. Az ervelesed volt nagyon... fura.)
    Csak erted mostamar hogy mi a legnagyobb bajom? A Windows annyi mindenre jo, es annyi mindenben alternativaja a Linuxnak, hat miert nem ezeket a dolgokat hangsulyozod ki, es hagyod azokat amiben a Windows nem olyan. (Direkt nem ugy irtam hogy 'nem olyan JO', mert ez nem josag vagy rosszsag kerdese, ez massag kerdese.)

>>>
    Egyébként nem tudom miért kellene bármit is átsazbni rajta, egyzseruen rá kell tenni a szükséges alkalmazásokat, és kész. A forráskódot azért lehet megvenni, hogy a gyártó a saját platformjára tudja lefordítani.
    <<<

Azert kellene valamit is atszabni, mert a feladatot, amit vegre akarok Windowssal hajtani, nem lehet Windowssal vegrehajtani, igy (termeszetesen csak elviekben) gondoltam (mert milliomoskent megtehetem) hogy megveszem a forraskodot (amit te irsz minden hozzaszolasra valaszul, hogy meg lehet [ezzel a te hasonlitod a Windows-t a linuxhoz]), es atirom ugy, hogy az azt csinalja amit en akarok (feladatleirast lasd feljebb). Te valaszul az 'atalakithatosag'-ra meg a 'forraskod hozzaferhetoseg'-re beirod hogy az windowson is ugy van. Hat, akkor en ezt a lehetoseget szeretnem kihasznalni, mert ha igy van ahogy irod, akkor a windows tenyleg tudja azt amit a linux. Penz nem szamit. ;-)

Ugyhogy ez a masik vesszoparipam. Nyugodtan lehetne azt mondani, hogy hat igen, a Windowssal ezt nem lehet, mert az nem erre van kitalalva, meg hogy az egy masmilyen uzleti modell szerint keszul, stb. Vagy opcionalisan: nem is kellene szobahozni (neked, mert te hoztad szoba) annak lehetoseget hogy a Windowssal valamit meg lehet csianlni (mint ahogy kesobb kiderul hogy nem lehet).
    De nem, e helyett megint mit kapok a fejemhez? Hogy azt en miert akarom. Azert. Latod? Pont azert mert habar a Windows egy tok jo dolog lett volna ha azokat a dolgokat is bele epitettek volna amire nem csak a folyamatosan (nem altalam) lehulyezett atlagjuzer akar, es mindezt ugy epitettek volna bele ahogy az nekem tetszik (es gondolom tudod hogy nem egyedul vagyok a velemenyemmel), es ha nem kapcsolodna mar a bennem az MS es a Windows szavakhoz a "muszaj" (egyebkent szamomra nagyon ellenszenves) szo, akkor ma nem keresnek alternativat.

>>>
    "adott az emberek egy csoportja aki valamit "mashogy szeretne" es osszefog es megcsinalja. Ez a windows barmely reszevel kapcsolatban szerinted lehetseges? De komolyan."

Ha nagyon akarod, akkor a kernel kivételével bármit átírhatsz. Legalábbis le tudod cserélni a komponenseket. De nem látom, hogy mi értelme lenne. Hány linuxos írja át a kernelt, vagy az alapveto szolgáltatásokat?
    <<<

Es vegezetul egy osszefoglalo arrol hogy hogyan is beszelgetunk mi egymassal:
    "Ha nagyon akarod" -> na ez megint mit jelent. Gondolom mar feltunt, hogy en nagyon akarom.
    "Legalábbis le tudod cserélni a komponenseket" -> Most akkor "ha nagyon akarom akkor meg tudom", vagy "nem, nem tudom, de legalabbis a komponenseket le tudom cserelni"? Megint csak azt tudom mondani, hogy az jo hogy valaszolsz, de abszolute nem lehet erteni hogy mit mondasz. Mert azt szeretnem en vegre megtudni hogy akkor meg tudom csinalni amit akarok windowssal, vagy nem tudom megcsinalni. Mert ha nem tudom, akkor miert nem beszelgetunk inkabb mas hasznos dologrol, pl. hogy akkor mire is jo a windows, ahelyett hogy egymas idejet pazaroljuk.
    "De nem látom, hogy mi értelme lenne." -> Nnnnna. Mert mindig ez a vege, hogy de miert akarom. Mert en ilyen fura vagyok, azert.