BiroAndras#105
"Sokmindent irsz de az megse derult ki szamomra hogy akkor most vegyek-e CE-t vagy Embedded XP, es fog-e futni rajta az a sok okossag ami Linux alatt fut, vagy nem?"
Miért nem derül ki? Az Embedded XP garantáltan jó. A CE kérdéses, mert az egy kicsit más, utánna kell nézni.
"Mit jelent az hogy "képes ezekre a feladatokra, ha van rá megfelelő szoftver"?"
Arra, hogy ezek a funkciók nem mind vannak integrálva az OS-be, tehát külön szoftver kell rá. És nem vagyok benne biztos, hogy WinCE-re vannak ilyenek. Kicsit keresgettem, és úgy látom, hogy iszonyat sok szoftver van rá.
"Miert irod hogy "Van egyébként Embedded XP is ... biztosan fut rajta minden"?"
Mert van.
"Ha holnap veszek egy Embedded XP kopiat akkor holnap este mar keszithetem is a floppymat amivel aztan bebootolok erre a 32 megas hdd nelkuli gepre, ami aztan stabilan es biztonsagosan fog uzemelni mint router?"
Egy floppy nem elég rá, és az Embedded XP-nek kevés a 32 mega (a mobilomban is több van).
A WinCE-nek valószínűleg jó ez a HW is, de az sem biztos, hogy felfér egy floppy-ra (CD-ről futtatni egyszerűbb és ezerszer gyorsabb). Utánna kell olvasni.
"Szoval akkor ez szerinted realis alternativa hogy en megveszem a Windows CE forraskodjat es atirom/hozzateszek ugy hogy az pontosan azt csinalja amit en akarok?"
Magánszemélyként nem hiszem, hogy megveheted. Ez inkább HW fejlsztő cégeknek szól, akik saját termékükhöz tudják szabni. Ezek egyelőre PDA-k és telefonok, de elvi akadálya nincs, hogy router-eken is fusson (vagy akár mosógépen).
Egyébként nem tudom miért kellene bármit is átsazbni rajta, egyzserűen rá kell tenni a szükséges alkalmazásokat, és kész. A forráskódot azért lehet megvenni, hogy a gyártó a saját platformjára tudja lefordítani.
"adott az emberek egy csoportja aki valamit "mashogy szeretne" es osszefog es megcsinalja. Ez a windows barmely reszevel kapcsolatban szerinted lehetseges? De komolyan."
Ha nagyon akarod, akkor a kernel kivételével bármit átírhatsz. Legalábbis le tudod cserélni a komponenseket. De nem látom, hogy mi értelme lenne. Hány linuxos írja át a kernelt, vagy az alapvető szolgáltatásokat?