• halgatyó
    #34
    Sok dolgot írtál, amiket át kell gondolnom. Addigra pedig tovább megy a SG.
    (Nem tudok mindennap számítógép elé ülni. Szervizes vagyok, járom a várost és az országot és meglehetősen sűrű a meló. Szerencsére, hogy kopogjam le:-)

    Az ős-liberalizmus és ős-demokrácia valóban szép dolgok. (Nem tudok most hirtelen jobb kifejezést rá. Az általad említett közgazdászokat nem tudom hogy mikor lesz időm elolvasni, sajna nem valószínű hogy a közlejövőben.)
    Talán legutóbb akkor álltak legközelebb ezekhez az eszményekhez, amikor a pionírok nagyon kemény, áldozatos és a jövőbe tervező munkával lassacskán naggyá tették Amerikát. A mai USA azokból az időkből él énszerintem. Az ő példájuk (is) megmutatja, hogy bármely ország ill. birodalom, régió stb. hosszabb távú felemelkedése a dolgozó középosztály megvédésén és tervezésre, álmodozásra, célok kitűzésére és kitartó, intenzív munkára érdemes állapotba hozásán múlik.

    Azt hiszem, sok ember elkeseredését többek között pont az az ordító ellentét-tömeg váltja ki, ami az agyunkban meglevő szabadság-liberalizmus és demokrácia ideál, valamint a napi tapasztalatok között feszül.

    Ám egy apró kérdésem volna. Én sokat töprengtem társadalom állapotával illetve ennek az állapotnak a szükségszerű továbbfeljődésével (pontosabban: időbeli változások) kapcsolatos modelleken. És nekem úgy tűnik -- és ebben csekély történelmi ismereteim is megtámasztanak -- hogy az ideális, szép és vonzó ős-demokrácia és ős-liberalizmus mint működő társadalmi állapot sajnos NEM STABIL, annak időbeli változásai sajnos abba az irányba mutatnak, amely felé mostanában megyünk.

    De javíts ki ha tévednék, biztos már másnak is eszébe jutottak ilyesféle modellek. A magyar helyzetet jelentősen befolyásolják külföldi erők, ezért ez nem tisztán tanulmányozható rendszer. De: mintha a külföld meghatározó országai-régiói is ebbe az irányba haladnának, ha az elmúlt kb. 20-30 évet nézzük.