• BiroAndras
    #45
    "Amikor egy rossz helyzet van, fogékonyak az emberek az akár felelőtlen ígérgetésekre, bűnbakkinevezésekre, stb. Így könnyű volt pl. Hitlernek elhitetni az emberekkel a II.VH. előtti időkben, hogy mindenről csak egy bizonyos csoport tehet, és az egyéb szövegével, hogy az ő kezükben a megoldás kulcsa."

    Pontosan erről beszélek. Nem Hitler és társai manipulálták agyon az jónépet, hanem a jónép keresett egy diktátort, aki rendet csinál. Ha Hitlert lelövik, lett volna helyette más.
    Bűnbakot sem neki kellett találnia. A zsidók at a középkor óta útálták majdnem mindenhol. Ahol erősebb kezű uralkodó volt el is zavarták (vagy megölték) őket. Másrészt kultúrájukból adódóan jól bánnak a pénzzel (már csak ezért is utálják őket), így anyagilag is kifizetődő őket kinevezni bűnbaknak.
    Még a fajelméletet sem ő találta ki. Abban a korban népszerű áltudományos elképzelés volt. Amerikában is volt pl. sterilizálás, de a náciknál látott jövőkép kijózanította őket.

    "Később a németek nagy része nagyon megbánta, hogy őket támogatta, nem is hitték volna, hogy odáig fajulnak a dolgok."

    A kulcsszó a "Később".

    "Sztálin idejében máris vitte a fekete autó, aki épp csak egy rossz szót mert szólni a rendszerre, a pártra, vagy épp az eszmére."

    Ez megint csak a "később" esete. Egy már kiépült kemény diktatúrát nehéz lerombolni. Illetve igazából nem nehéz, csak ki kell várni, amíg a paranoia és az abból fakadó kivégzéssorozat meggyengíti, miközben az elégedetlenek száma egyre nő. Lesz egy pillanat, amikor egy véletlen esemény hatására elég sokan mozdulnak meg egyszerre. Ha a hatalom már gyenge, késni fog a válasz, és ha elég sok az elégedetlen polgár, beindul a láncreakció, és kitör a forradalom.
    De a lényeg, hogy ha a néphangulat nem olyan, akkor nem is lehet létrehozni diktatúrát. Ha meg olyan a hangulat, akkor megint csak tök mindegy, hogy milyen technológiák állnak rendelkezésre, lesz diktatúra, és kész.
    A nép manipulálásában sem a technológia számít, hanem a módszerek fejlettsége. Sőtt, minél fejlettebb a technológia, annál nehezebb központilag ellenőrizni, anélkül meg rosszabb a manipuláció hatásfoka (hót mindegy melyik párt kezében van a TV, ha a neten kontroll nélkül megbeszélhetjuk a bajainkat).