• BiroAndras
    #44
    "Nyilván nem tervgazdálkodásról van itt szó. Legalábbis nem a régi felállásban."

    Ezt jelenti a totális kontroll.

    "Mond az valamit, hogy "fogyasztói társadalom"? Mond az valamit, hogy fogyasztásra programozott emberek tömegei?"

    Ez nagyon más. A fogyasztói társadalom nem az állam érdeke, hanem a nagy cégeké. És ezen keresztül nem is lehet totális kontrollt megvalósítani, mert a fogyasztáshoz és főleg a termeléshez szabadság kell.

    "Ha hirtelen nem úgy viselkednének az emberek, ahogy a piac várja, és indukálja is egyben, most is összeomlana a gazdaság."

    Igen, de a piac elég jól tudja, hogy hogy viselkednek az emberek, és persze manipulálja is őket a biztonság kedvéért. Igazság szerint nem is kell sokat manipulálni, csak ismerni kell a genetikailag belénk kódolt triggereket.

    "A "hatékonyabb" feedback, szokások és viselkedés megfigyelése által továbbfejleszthető a manipulációs mechanizmus."

    Igen, de ez messze van a totális kontrolltól. Egy ilyen rendszer önkéntes. Aki hagyja magát, azon uralkodik, de aki ellenáll akár egy kicsit is, azzal szemben nem sokat tehet. Diktatúráról akkor beszélhetünk, ha az ellenállást keményen büntetik. Tudtommal senkit se vittek el még azért, mert nem vette meg a legújabb intelligens mosóport.

    "De nehezíti, mert különben eleve adott nekik a terep, csak bele kell ülniük a készbe."

    Messze nem ilyen egyszerű. A legtöbb adatgyűjtési technika csak 1-2 dologra jó. Pl. gyűjthetik a személyes adataidat. Ez mire jó az államnak? Neki már úgyis megvannak.
    Fel lehet térképezni a vásárlási szokásaidat. Ezzel megint cask nem sokra megy. Esetleg az APEH.
    Tudhatja, hogy merre jársz. Egyrészt ha van mobilod, akkor most is tudja, tehát már késő, másrészt önmagában megint csak nem sokra jó, egy ügynök aki követ nagyságrendekkel többet ér. Ráadásul, ha összeesküvést szervezel, figyelsz erre, és kikapcsolod a mobilod, meg ilyesmi.
    Egy diktatúrának lehallgatás kell elsősorban, ami meg megint csak lényegében minden kommunikációs forma esetén biztosított az állam számára. Persze ha kell, lehet ellene védekezni.
    Szóval az ilyen technológiák nem az állam hatalmát növelik, hanem a polgárokét (főleg, ha van pénzük is). Sokan nem is az államtól félnek, hanem pl. a saját családtagjaiktól. Tény, hogy az emberek jelentős része megcsalja házastársát/élettársát. Nyílván ők joggal félnek attól, hogy "véletlenül" kiderül merre jártak. De sok más eset is van, amikor nem akarjuk, hogy más is tudja merre járunk (pl. iskola helyett), vagy mit vásárolunk (pl. pornót).

    A lényeg, hogy nem ész nélkül fikázni meg tiltani meg '84-ezni kell, hanem mérlegelni az előnyöket, és a lehetséges veszélyeket, és aztán dönteni, hogy megéri-e.