LowEnd#69
A 60as hozzászólásodra adott 63as ellenvéleményre írtam, hogy veled értek ebben egyet.
Egyébként szerintem egy hangyaboly pont annyira intelligens, és kreatív, amennyire annak kell lennie. Állatokat, növényeket tenyésztenek/tartanak, szervezetten tevékenykednek.
Az intelligencia nem más, mint a változó körülményekhez való alkalmazkodás szellemi képessége. Ennek egy megnyilvánulása a kreativitás.
Azt állítani, hogy egy ilyen sikeres faj, mint pl a hangyák, nem rendelkezik ezekkel a képességekkel, véleményem szerint megalapozatlan.
Értem én, hogy a hangyák egyedileg lényegében csak dúcidegrendszerrel rendelkező primitív robotok. Amire rá akartam világítani, tulajdonképpen az, hogy az ember lényegesen bonyolultabb programját, "a lelkét", a társadalom komplexitása alakítja ki.
Ha farkasok között nevelkednél (lásd: Maugli) akkor nem sokra mennél a magasabbrendű intellektusoddal, mégha te lennél is az új Albert Enstein. Farkasként viselkednél, egy farkas minden kreativitásával.
De ez messzire vezetne.
A dolog érdekessége csak annyi, hogy az intelligencia a születéskor adott, azon fejleszteni nem igazán lehet, csak ismeretekkel megtámogatható.
Az internet és a szorosabb kapcsolat nem egyszerűen az egyének fejlődését segíti elő (sőt bizonyos értelemben vissza is veti azt, hiszen ki vesződik memorizálással, amikor minden adat néhány kattintásra van csupán), hanem a korábban is meglevő (társadalmunk hangya szervezetében rejlő) kollektív intelligenciánkat (amikor az egyén esetleg nem is érti, hogy az ő egyedi krumplikapálása mennyiben viszi előre a társadalmat) manifesztálja látható módon, és ráadásul a kapcsolatok számának hatványozódásával jelentősen meg is emeli azt.
Én nem hinném, hogy a sok "birka" visszahúzza az okosakat, és "nem találja fel az írást". Ez inkább úgy működik, hogy egy viszonylag tehetségtelen ember elkezd panaszkodni, hogy már nem tudja észbentartani, hány kecskéje legel a közös mezőkön, a furfangosabb ősember meg azt mondja erre: "ne, ihol egy bot, faragj egy vonást a hím kecskére, keresztet a nőstényre, és nem fogod elfeledni".
Szóval még a kevésbé okosak is adhatnak ötleteket, amiket a tényleg tehetséges emberek aztán formába önthetnek.