• BiroAndras
    "Arrol irtam hogy hibas hozzaallas az egyszeru juzerre fogni mindent, mert hogy o ezt meg azt akarja. Senki se kerdezi meg oket hogy mit akarnak. Az MS arukapcsolas reven az emberekre erolteti a programjait."

Nos, az MS éppen hogy alaposan kikérdezi, és megfigyeli az ügyfeleit, és ehhez igazítja a stratégiáját. A probléma az, hogy az MS ügyfelei nagyon nagy részt nem kockák, hanem egyszerű halandó emberek, akik épp annyit értenek az informatikához, amennyi feltétlen szükséges (vagy annyit sem). Egyébként ez a normális. Az autó szereléshez sem kell értened ahhoz, hogy vezethess. Az autódat is egyben megkapod, csomó árúkapcsolt termékkel (pl. rádió, ABS, stb.). Ez azért van, mert a legtöbb ember nem tud és nem is akar maga buherálni.

"Ha en mar fizettem pl. az MSN-ert, akkor az nem vigasztal hogy utolag le tudom szedni."

Ez nem jó dolog, de sajnos ez van. Én így vagyok a mobilomban levő kamerával. ráadásul le se tudom szedni. Amíg az emberek többsége kamerát akar a telfonjába, addíg nem fogják anélkül gyártani.

"Pont a GUI-t akarom leszedni."

Azt meg tudod tenni.

"Sot, azt akarom hogy ne is fizessek erte."

Az a gond, hogy többnyire nem a GUI kerül sokba, hanem a mögötte levő technológia.

"Nem azokrol a technologiakrol, apikrol, driverekrol, eroforraskezelokrol, es tucatnyi mas eszkozrol van szo, amit aztan az IE miutan feltelepitettem hasznalni fog. <-EZEK legyenek benne az oprendszerbe, de az hogy az IE benne legyen-e vagy sem, gusztus dolga, es ha en nekem nem kell, akkor ne szamlazzak ki nekem az erre eso fejlesztesi koltsegeket."

A fejlesztési költség nagyja nem a GUI-ra megy.

"Az hogy mit hasznal majdnem mindenki majdnem mindenhol, nem alap arra hogy beletegyuk alapbol, majd kiszamlazzuk."

De igen. A tömegtermelés hátránya, hogy a többség érdekeit szolgálja ki. A legtöbb terméknél ez így működik.

"Multkor bent voltam a zoldsegesnel, es kertem 1 kilo narancsot. 100 forit volt. Adott melle szatyrot 20 forintert. Mondtam neki kenje a hajara. Erre azt mondta hogy marpedig a narancs csak szatyorral kaphato. 120 forintert."

Amit te akarsz az az lenne, hogy a zöldséges küldjön el a szomszéd utcában levő zacskóbolthoz, hogy vegyél magadnak olyat, amilyet szeretnél.
    A valóságban az van, hogy:
    a) Kapsz ingyen egy félét az adott cég reklámjával. Ez esetben be van építve a termékeke árába. Szabad nem kérni, de akkor is kifizetted.
    b) Megvehetet ugyanazt. Nincs választási lehetőséged, legfeljebb annyi,hogy kicsi, közepes, vagy nagy szatyrot akarsz.

"Mar hogy erted?
    Uzelti ertelemben: beixelem a neten hogy mit kerek, majd csak azt szamlazzak ki?
    Technikai ertelemben: beixelem a neten hogy mi kerek, majd csak azt kuldik ki CD-n?"

Egyik sem. Ez nem linux. Nem kockáknak van.
    Úgy működik, hogy megveszed a DVD-t, amin rajta van minden, és abból csinálhatsz egy másikat, amiből azt hagysz ki, amit akarsz. Illetve tehetsz hozzá patch-eket, és driver-eket.

"Nem teheted kotelezove az IE megvasarlasat minden leendo FF felhasznalonak csak azert mert "ugyis kell valami amivel majd az letolti az FF-et"."

Akkor hogy akarod letölteni az FF-et?
    És mi legyen azokkal, akik leszarják, hogy milyen a böngésző, és nem tudják, hogy milyen másik van és hogy kell letölteni?

"Johogynem minden linuxot is ugy arulok majd hogy vedd meg a windowst, azzal letoltod linux disztribucio iso-jat, aztan hasznalhatod onnan kezdve a linuxodat."

Ez azért nem ugyanaz.

"Ha nekem nem kell az IE, ne feltetelezze senki, hogy nekem megis kell."

Nem feltételezik, hogy neked kell. Egyszerűen a te kedvedért nem csinálnak külön verziót.
    Meg még van egy dolog, amit nem említettem: A win-t nagyon alaposan tesztelik kompatibilitás meg egyebek szempontjából. Minél inkább moduláris, és minél inkább belepiszkálnak kívülről, annál nehezebb ez a feladat. Ha nagyobb szaabdságot ad az MS, akkor kevésbbé tudja garantálni a biztonságot, a stabilitást, és a kompatibilitást. Ez linux alatt is így van, csak ott meg sem próbálnak alapból garantálni semmit, hanem az egészet a felhasználóra bízzák.

"Ha en bejelolom hogy kerem a DVD lejatszot, erre az automatikusan magaval rantja a hozza szukseges codec-eket (mert en erre celoztam), akkor mi az amit feleslegesen kaptam meg?"

A codec. Nem kérted, automatikusan jött. És lehet, hogy te ahhoz a formátumhoz jobban szereted a másik cég codec-jét, mégsem azt tölti le neked.

"Tehat par even belul technologiai szempontbol megvalosul az amit en irtam. Akkor elso olvasat utan miert tartottatok hulyesegnek?"

Azért, mert te most akarod, sőt tegnap. Ez nem így működik. Ahhoz, hogy ez mind megvalósuljon közel 100%-os szélessáv lefedettség kell. Ettől még a legfejlettebb országok is messze vannak.

"Az a helyzet hogy ez a hozzaallas hogy az egyszeru juzer ugyis ezt akarja meg azt akarja, ez pont az ami ma a nagy baj a nagyvallalatokkal. MS-sel is."

Mint már írtam, az MS komolyan veszi a júzerek igényeit. Csakhogy nem te vagy az átlag júzer, így nem a te igényedet elégíti ki.

"Es mikor en (es sokan masok) felemelem a hangom hogy engem senki se nezzen hulyenek, mert en tudom jol hogy mit akarok, akkor eloszor is elhulnek hogy "a fenebe nem mukodik jol az agymoso reklam es lobbikampanyunk" aztan meg a fejemhez vagjak hogy a masik 1 millio egyszeru juzer is ezt kapta, nekem miert nem jo."

A cégek márcsak így működnek. Nem a pár százezer kockát célozzák, aki úgyis warezol, hanem a többi százmillió kevésbbé hozzáértőt. Többek közt ezzel a szemlélettel lett nagy az MS is.

"En vagyok a vevo, es attol akarok desktop rendszert venni, aki azt nyujtja amit en elvarok."

Ebben senki sem akadályoz meg. Csupán a kompatibilitással lehetnek gondjaid.

"Hanem arrol almodozok, hogy a nem MS desktopomon is bejojjenek a netes oldalak. Mindegyik."

Most nem jönnek be?

"Es a nem MS desktopommal is tudjak windows szerverhez csatlakozni. Es filmeket lejatszani. Esatobbi."

Ez mind megy. Pl. az MS szerverekben külön figyelnek az Unix kompatibilitásra.

"Mi lett volna ha lehetett volna az alap windowssal egyutt adni (penzert vagy ingyen, program szallitojatol fuggoen) a nem MS messengert, a nem MS bongeszot, a nem MS levelezot, a nem MS medialejatszot, stb."

És ki dönti el, hogy meliyket adják? Melyik kerüljön a DVD-re? Ha egy fizetős rákerül, akkor azt ki kell fizetned, mégha nem is használod.
    Ez a megoldás csak akkor lehetséges, ha internetről töltődik le. De netje meg nem mindenkinek van.
    És a netes listánál is el kell dönteni, hogy ki kerülhet bele. Ha szelektálnak, akkor rögtön jönnek az összeesküvés elméletek, ha meg nem, akkor nem értelmes lista lesz, hanem szarfolyam.

"Es hany olyan program szuletett volna ami kihasznalja a windows modularitasat"

Született sok. Pl. az FF is használható az IE helyett.

"Masreszt a windowssal is pont az a baj, hogy elhiteti az emberekkel, hogy az oprendszerben minden benne van ami kell nekik."

Az emberek olyan csomagot akarnak, amivel használni tudják a gépüket. Hogy ezt OS-nek, vagy disztrib-nek hívják, az részletkérdés.

"Ez a 'vajon mi van a juzer gepere telepitve' problema ez egyidos a windowssal"

Linuxon ugyanez van, csak ott még rosszabb.

"Ha te irsz egy programot, akkor szepen melle rakod hogy mik a telepiteshez az alapkovetelmenyek."

Aztán meg a felhasználó anyázik ezerrel, és nem az enyémet veszi, hanem a windows-t, mert abban minden benne van alapból.

"Vagy megirod a telepitot. Vagy barmi. Te problemad. Nem a felhasznaloe."

Pont erről van szó. Az MS átválallja a problémák nagy részét, és ettől népszerű.

"De itt el is akadtunk, mert nincs a windowsnak alternativaja (desktopokrol beszelunk) es ha igy haladunk nem is lesz."

A linux elvileg alternatíva.

"Ez az egesz a windows hibaja es baja. Eloszor jott a mezesmadzag hogy "a windows mindent tud egyszeruen, csak klikk es latod? maris atvetted a masik gep felett az iranyitast. milyen jo funkcio, hat nem?" aztan meg most jon frissitett verzioja a mezesmadzagnak: "a windows az olyan biztonsagos, hogy alaphelyzetben semmit se csinal. egy oldalt se jelenit meg, sehova nem enged klikkelni hanem feljelentkezik az MS oldalara es leellenorzi hogy te jogosan klikkeltel-e oda". Tudom hogy tulzas amit irok, dehat igy lehet erzekeltetni a hirtelen szemleletvaltast. A juzer meg csak kapkodja a fejet."

Arról van szó, hogy az internet széleskörű elterjedése előtt a biztonság nem volt szempont. Viszont szempont volt a rugalmasság, és menedzselhetőség. Tehát az MS rakott be olyan fícsöröket, amikkel visszaélve zombifarmokat lehet csinálni. Természetesen ahogy a biztonság fontos lett, alkalmazkodott az MS is.